(H)eerlijke glutenvrije recepten

Verras je (glutenvrije) valentijn

Liefde is iemand die je verleden begrijpt,
In je toekomst gelooft,
En je in het hier en nu neemt zoals je bent

 

14 februari, de dag van de liefde. De dag waarop je je (on)bekende liefde de liefde verklaart, met bloemen, gedichtjes, lief appje of door een ander speciaal gebaar. Maar waar komt deze feestdag van 14 februari eigenlijk vandaan?

De oorsprong van Valentijnsdag gaat volgens de meeste bronnen terug tot in de 3e eeuw na Christus. In Rome leefde toen een priester genaamd Valentinus. Hij stond bekend om de goede daden die hij deed voor zieken, ouderen en armen. Valentinus genas de blinde pleegdochter van Asterius, stadhouder van Rome. Asterius was hem hier zo dankbaar voor dat hij zich bekeerde tot het Christendom en direct alle christelijke gevangenen vrij liet. Voor keizer Claudius II was dit genoeg reden om op 14 februari 270 Valentinus te laten onthoofden. Sommige bronnen zeggen dat Valentinus werd onthoofd omdat hij in het geheim jonge stellen liet trouwen, iets dat de keizer streng had verboden. Later werd Valentinus heilig verklaard door de kerk en 14 februari werd een feestdag. Met name in Engeland werd het feest veel gevierd. Het was in die tijd niet gewoonlijk om openlijk je liefde aan iemand te uiten, maar op 14 februari werd hierop een uitzondering gemaakt. Iedereen kon dan zijn geliefde ongestraft verrassen met een cadeau of brief. (bron: start2date)

Het openlijk de liefde aan iemand verklaren hebben wij een eigen invulling gegeven. Voor mij zit het in de kleine dingen, de moeite die iemand doet, het gevoel dat iemand aan je denkt, van je houdt en je lief heeft.
Doe dit op je eigen manier, doe iets wat bij je past (en bij de ander!). Ik hoor liever elke dag hoe leuk, lief en speciaal jij mij vind dan één keer per jaar heel groot en overdreven.

Mijn valentijn’s happy moments

Waar je mij heel blij mee kan maken (als een foodie) op valentijnsdag, of een andere dag in het jaar mag natuurlijk ook. Dit zijn enkele van mijn favoriete, feestelijke en speciale recepten waar je mij wakker voor mag maken.

 1. Wentelteefjes met Spek en Maple syrup

  Ja, echt verras mij in de ochtend met vers gemaakte wentelteefjes, gebakken spek (bacon) en maple syrup. En ik hou nog meer van je dan ik waarschijnlijk al deed (aangezien je in de ochtend in mijn gezelschap bent).
  Het recept voor wentelteefjes

  bubbels_valentijn

 2. Feestelijke Bubbels met framboos

  Ik ben echt iemand die elke feestelijke gelegenheid aangrijpt om een fles bubbels open te trekken. Vier het leven, vier de mooie en gelukkige momenten is mijn levensmotto.
  Bubbels vind ik niet alleen feestelijk maar een ‘goede’ fles bubbels vind ik ook nog eens heerlijk. Versier de rand van het glas met een beetje suiker (doop de glasrand eerst in een beetje citroensap en dip daarna in de suiker) voor een feestelijk effect. Framboos erbij en proost op de liefde!

  chocoladetaart_roos_valentijn

 3. Zelf gemaakte chocoladetaart met Aardbei

  Dit klinkt ingewikkelder dan het is, ook voor een glutenvrij persoon kun je gemakkelijk een taartje maken. Maak dit simpele taartje een dag van te voren en verras je valentijn met zelf ‘gebakken’ chocoladetaart. (let wel op dat je keuken vrij van gluten is)
  Wat heb je nodig:
  – Paar glutenvrije koekjes (afhankelijk van de grote van je taart) + gesmolten boter
  – Chocolade ganache, hier het recept
  – Aarbeien
  – springvorm, in de vorm van een hartje
  Hoe maak je het:
  1. Verkruimel de koekjes, meng dit met een beetje gesmolten boter
  2. Druk het koekjesmengsel op de bodem van het taartblik
  3. Maak de chocolade ganache
  4. Snijd de aardbeien door de helft (in de lengte) en zet deze tegen de zijkant van de taartvorm
  5. Stort de chocolade ganache in de taartvorm
  6. Zet de taart in de koelkast om op te stijven

  hot_chocolate_valentijn

 4. Warme chocolademelk (met een scheutje rum) met marshmallows

  Misschien komt het door de sneeuw van afgelopen weekend. Maar een kopje warme chocolademelk vind ik altijd een enorme verwennerij. Toen ik een paar jaar geleden in Londen was en daar op een sneeuwachtige dag warme chocolademelk bestelde kreeg ik er marshmallows bij. Deze smelten heerlijk in de warme chocolade, slagroom is niet meer nodig, Oh wat vond ik dat lekker!
  Tegenwoordig een scheutje rum in de chocolademelk geeft net een extra boost. Dus voor een winterse Valentijnsdag haal chocolademelk, marshmallows en eventueel wat rum in huis.
  Ik vond bij de Xenos deze leuke hartvormige marshmallows, glutenvrij!

Zo nu heb ik je mijn geheim Valentijn’s wensen verteld. Ik denk dat ik dit jaar zelf mijn wentelteefjes zal moeten bakken, een ode aan mijzelf!

Happy Valentine’s day!

 

Print Friendly, PDF & Email

, , , , , ,