(H)eerlijke glutenvrije recepten

Tapas #wijbloggenglutenvrij

world-tapas-day

Wist je dat er zelfs een wereld tapas dag bestond? De derde donderdag van juni vieren de Spanjaarden dit traditionele gerechtje.

Nog een leuk feitje over tapas, oorspronkelijk is dit een gratis hapje die je bij je bier of wijn krijgt. Een beetje zoals onze borrelnootjes of pinda’s in de kroeg.

Ondertussen zijn de tapas uitgegroeid door een wereldwijd gerecht, wie kent het niet?
Tapas wordt voornamelijk in het zuiden van Spanje gegeten, in het Noorden (Baskenland) noemt men het Pintxo. Pintxo’s zijn iets complexer dan tapas en staan op de bar en zijn meer bedoeld als snack. Je pakt zelf de Pintxo’s die jij wilt eten en aan het eind reken je af. Dit is absoluut een van mijn favorieten gerechten. Nieuwschierig naar deze Noordelijke tapas? Breng dan een bezoekje aan San Sebastian, de culinaire hoofdstad van europa!
Nog een leuke tip voor als je op pintxo’s tour gaat, boek een food tour bij Mimo in San Sebastian. Zij brengen je naar de leukste en lekkerste tentjes en kunnen je gelijk helpen met de glutenvrije opties. Want als je niet (vloeiend) spaans spreekt kan dit nog wel een uitdaging zijn.

Olé

Tapas en glutenvrij. Daar waar veel tapas geserveerd wordt op een stukje brood zo zijn er ook heel wat gerechtjes die glutenvrij zijn. Heerlijke vis, vlees, groente en combinaties hiervan. Organiseer je zelf een tapas avondje zorg dan ook voor heerlijke Spaanse wijn.
Je kunt het jezelf zo makkelijk en moeilijk maken als je zelf wilt. Ga je voor de makkelijke weg dan kun je bij verschillende supermarkten veel kant-en-klare opties krijgen: gemarineerde olijven, serranoham rolletje, spaanse worstjes, spaanse kaas, tapanade, gehakt balletjes, kipspiesjes, garnalen etc. Haal wat lekker (glutenvrij) brood er bij en leg het op een houten plank.

Wijn? De Spanjaarden gaan voor rood, maar als je liever wit wil kies dan een mooie Spaanse witte wijn die een beetje droog is. Abels wijnen heeft een selectie voor je gemaakt.
Maar ook apple cider is een geliefd drankje voor bij de tapas en/of pintxo’s.

Maar je kunt natuurlijk ook zelf tapas of pintxo’s maken. Op internet vind je duizend en een recepten. Dus ga er een middagje voor zitten en speur het internet af, en stel jouw eigen tapas plank samen met de gerechtjes die jij lekker vindt!
Heb je minder zin om je uit te sloven, dan bieden verschillende supermarkten een uitgebreid tapas assortiment aan. Gemarineerde olijven, tapenade, serranoham rolletjes, kaas, kip spiesjes, garnaaltjes etc. Heerlijk als uitgebreide borrel of als je niet uitgebreid wil koken.

pintxos_bilboa

Mijn favoriete Pintxo’s en Tapas hapjes

Salade van Gemarineerde witte ansjovis, tomaat & Serranoham

500 gr rijpe trostomaten, in partjes gesneden
1 knoflookteentje, fijn gesneden
2 tl sherry azijn
olijfolie, extra vierge
Zeezout en versgemalen zwarte peper
12 ansjovis file
4 plakjes serranoham, in stukjes gescheurd


Meng de tomaten met de knoflook, de azijn en een flinke hoeveelheid olijfolie. Breng op smaak met peper en zout.
Leg de tomaten op een schaal, leg de ansjovis en serranoham er bovenop en serveer.

Gebakken Guindillas

250 gr verse Guindillas (chilipepers)
3 el olijfolier
zeezout

Verhit de olie in een koekenpan. Voeg de guindillas toe zodra de olie heet is en bak ongeveer 5 tot 6 minuten.
Bak de pepers tot het velletje begint los te laten, haal ze dan uit de pan, bestrooi met zeezout en serveer (lekker met een koud biertje).

Tortilla

200 ml olijfolie voor de aardappels
3 middelgrote aardappels (375 gr), in plakjes 1 kleine witte ui, in dunne ringetjes
4 grote eieren
zeezout en versgemalen zwarte peper

Verhit de olijfolie voor de aardappels in een koekenpan. Voeg de aardappels en de ui toe en bak ongeveer 10 minuten tot ze zacht zijn.
Klop de eieren los in een kom. Giet nu het eimengsel over de aardappel en ui en schut zachtjes met de pan zodat de ei goed verdeeld. Zet het vuur laag en laat het ei rustig stollen. Als het ei bijna volledig is gestold, leg een plat bord boven op de tortilla en draai de pan voorzichtig om. Doe de tortilla terug in de pan en bak de andere kant nog een aantal minuten. Strooi zou en peper naar smaak over de tortilla en besprenkel eventueel met wat olijfolie.

Geroosterd brood met Requesón, paprika & tijm

Requesón is een eenvoudige, witte kaas die je zelf maakt 😉
5 grote rode paparika’s
een handje vol tijm, blaadjes van steel
2 el kleine kappertjes, afgespoeld en drooggedept
olijfolie extra vierge
zeezout en versgemalen zwarte peper
20 sneetjes brood

voor de requesón
1 l volle melk
3 kruidnagels
10 zwarte peperkorrels
snufje zezout
sap van 1-2 citroenen

Om de kaas te maken, verwarm je de melk met de kruidnagels, peperkorrels en een snufje zout tot 85 ºC. Haal de pan van het vuur, roer het sap van 1 citroen erdoor. Laat 10 minuten staan totdat de wrongel van het wei gescheiden is.
Bekleed een vergiet met kaasdoek en zet hem op een kom, zeef de melk erdoor. Laat 30 minuten staan, knijp heel voorzichtig de laatste vloeistof uit de kaas. Laat afkoelen en schep de wrongel uit het vergiet in een bakje, verwijder daarbij zoveel mogelijk peperkorrels en kruidnagel. Zet de kaas in de koelkast.

Blaker het vel van de paprika’s met een brander of onder een hete gril (kan ook op het fornuis). doe de paprika’s in een plastic zak, sluit goed af en laat 5 minuten stomen. Haal het velletje van de paprika’s. Snijd ze doormidden, verwijder de zaadjes en snijd de paprika’s in dunne reepjes, vang het vocht op.
Meng de laparak en het vocht, de tijmblaadjes, kappertjes en een flinke scheut olijfolie. breng op smaak met peper en zout.

Rooster de sneetjes brood. Schep het paprikamengsel erop en strooi er wat requesón over. Besprenkel de broodjes met wat olijfolie en serveer.

Ik krijg weer helemaal zelf zin om Pintxos of Tapas te gaan eten in Spanje!

tapas

Wie doen er nog meer mee aan deze #wijbloggenglutenvrij?

www.glutenvrijkind.wordpress.com
www.ikbenglutenvrij.nl
www.homeofcomfort.nl
www.metzondergluten.nl

Neem snel een kijkje naar hun wereld tapas blogs 😉

Print Friendly

, , , , , , , ,