(H)eerlijke glutenvrije recepten
  • quiche-peer-roquefort
  • quiche-roquefort-peer

Viva La France! Quiche met peer en roquefort

Heerlijk vegetarisch gerecht, dat als hoofdgerecht kan, als lunch of gewoon lekker met een glas rode wijn.
Roquefort in combinatie met peer is natuurlijk een bekende combinatie. De zoete peer combineert mooi met de pittigheid van de blauw schimmel. Een mooi gerecht om met pasen op tafel te zetten!

Wie aan Frankrijk denkt, denkt aan franse kaas. Franse kaas is niet alleen heerlijk om te nuttige met een glaasje wijn (of port) in de vorm van het bekende kaasplankje. Ook franse kazen gebruiken in warme gerechten is voor de franse het zelfde als de manier waarop wij jonge (geraspte) kaas toevoegen aan haast elk gerecht.

De combinatie van peer, walnoten en roquefort is voor mij een heerlijke combinatie die gegeten kan worden in de herfst of wintermaanden. De zwaardere smaken gaan voor mij goed samen met het grauwe weer. Echt een gerecht om je bij op te warmen!

Waarom niet alle blauw schimmels roquefort zijn

Roquefort is een Franse blauwschimmelkaas, genoemd naar het dorp Roquefort-sur-Soulzon in de Aveyron. Het is een schapenkaas, waarvan de naam sinds 1925 beschermd is: alleen kaas uit (de buurt van) Roquefort mag zo genoemd worden.
Wordt een blauw schimmelkaas in een ander gebied gemaakt, dan zal deze kaas ook een andere naam krijgen. Ondanks dat deze kaas op dezelfde wijze is gemaakt als een roquefort kaas.

Wist je trouwens dat de blauwe schimmel in deze kazen wordt veroorzaakt door koolstofdioxide (CO2)?
Gedurende de rijping wordt de kaas met naalden doorstoken. Hierdoor verdwijnt de door gisting ontstane koolstofdioxide en komt lucht in de aderen waardoor de blauwe schimmel zich kan ontwikkelen. Vanaf de buitenkant trekt het daar aangebrachte zout in een periode van een aantal weken naar binnen, de kaas in. Zo ontstaan dus die blauwe typerende aderen!

Print Friendly, PDF & Email

Recept beoordeling

  • (4.5 /5)
  • (2 Beoordelingen)

Gerelateerde recepten

  • Aantal: 4L
  • Bereidingstijd: 3,5uur
  • Baktijd: 120 Min
pindasoep-1
  • Aantal: 2 of 3 wraps
  • Bereidingstijd: 15min
  • Baktijd: 5 Min
kikkererwtenWraps
  • Aantal: 1
  • Bereidingstijd: 45min
  • Baktijd: 25 Min
quiche-tomaat-geitenkaas