(H)eerlijke glutenvrije recepten
  • ui-soep
  • uiensoep

Viva La France! Gratinee Lyonnaise

Na het verlaten van Italie ben ik door gereisd naar Frankrijk, de komende weken zullen de klassiekers uit de franse keuken voorbij komen (en dat zijn er een heleboel!).

De franse keuken siert zich zelf door heerlijke stoofgerechten, paté’s maar ook de bekende macarons, eclairs en heerlijke desserts. Het zal nog moeilijk worden een keuze te maken, maar voorop staat dat iedereen deze recepten kan maken.

Uiensoep

Vandaag beginnen we met uiensoep. Wellicht denk je een simpel gerecht, maar de franse keuken zou de franse keuken niet zijn als er niet vele handelingen en smaken toegepast worden.

Welke uien het beste zijn om te gebruiken? De gene die jij nog in huis hebt liggen, witte uien, rode uien, sjalotjes alle soorten uien maken een heerlijke soep. Een combinatie van ui soorten is helemaal perfect, zo combineer je verschillende smaken ui en geeft iets extra’s aan de soep.

Ik heb een eenvoudigere versie van Gratinee Lyonnaise gemaakt, deze uien soep met zijn oorsprong vind in Lyon is intensief om te maken. Door bepaalde stappen te versimpelen krijg je wel de lekkere smaak van Gratinee Lyonnaise maar is niet de ingewikkelde handelingen.

Uien & gezondheid

Uien dragen ook nog eens bij aan een goede gezondheid, zo is het goed tegen hart en vaatziektes. Het gaat bloedklontering tegen waardoor de kans op hartaanvallen wordt verkleind. Ook de botdichtheid van je botten heeft baat bij het eten van uien, uien zorgen voor sterke botten. Maar ook het bindweefsel wordt versterkt door de aanwezige vezels in uien, wat positief werkt op verschillende organen zoals de longen en de milt. Reumatische klachten, die worden veroorzaakt door ontsteking reuma worden geremd door de werking van ui. En zo zijn er nog wel meer gezondheidsvoordelen die je terug kunt lezen bij Mens en gezondheid.

Enjoy viva la France!

Print Friendly, PDF & Email

Recept beoordeling

  • (3.5 /5)
  • (2 Beoordelingen)

Gerelateerde recepten

  • Aantal: 4L
  • Bereidingstijd: 3,5uur
  • Baktijd: 120 Min
pindasoep-1
  • Aantal: 12
  • Bereidingstijd: 40min
  • Baktijd: 20 Min
hartige muffin_spinazie_ricotta
  • Aantal: 2 of 3 wraps
  • Bereidingstijd: 15min
  • Baktijd: 5 Min
kikkererwtenWraps