(H)eerlijke glutenvrije recepten

Mijn favoriete herfstrecept

Oh jongens wat is het thema van deze maan #wijbloggenglutenvrij moeilijk! Mijn favoriete herfstrecept, ik heb er zo vele…

Daar waar de herfst het begin van de winterperiode aankondigt en dus absoluut niet mijn favoriete periode van het jaar is (op de winter na dan). Gaat mijn gastronomische hart wel harder kloppen van dit seizoen. Pompoen, bramen, framboos, wild, stoofpot en rode wijn. Zo enkele van mijn favoriet dit dit jaar getijden aan bod komen.
Hoe moet ik dan kiezen voor een enkel recept?

Recepten uit de oude doos

crumbel

Wat dacht je van ‘s ochtends wakker worden met heerlijke Baked Oats winterspecial of Bosbessen crumble ontbijtje uit de oven?
Dit jaar getijden brengt een van mijn lieveling fruitsoorten, bramen en bosbessen. Wild overal te plukken maar natuurlijk ook verkrijgbaar in de winkel. Ga jezelf plukken en weet je niet wat je met al dat heerlijke fruit moet doen? Maak je eigen Jam! Niet alleen heerlijk om op te eten maar ook nog eens heel leuk om te doen.

Pompoensoep, gegrilde pompoen of misschien wel Pompoenbrood zo een klein aantal gerechten die je met pompoen kunt maken. Als ik kijk naar waar ik de meeste recepten van heb dan is het wel eentje waar pompoen in voor komt. Grappig, als kind hield ik absoluut niet van pompoen. Maar door de flessenpompoen ben ik ze gaan waarderen. Nu ben ik dol op de smaak en structuur van pompoen. Heerlijk te combineren met vlees, linzen of in een salade.

Ik ben niet een enorme vleeseter, maar ik heb altijd al een voorliefde voor wild gehad. De aardse smaken geven mij nog het gevoel een puur product te eten, niet iets wat uit een fabriek komt. Ik weet dat er veel mensen griezelen bij het idee van Konijn, Eend, Fazant, Hert of Ree. Maar mij kan je bijna nergens blijer mee maken…  Gek genoeg staat er geen enkel recept met wild op mijn blog, hmm.. Wild vlees associeer ik toch echt met de herfst en de winter periode. De diepe smaken passen bij de tijd van het jaar.

Lamsschenkel of een heerlijke stofpot. Niet alleen is de bereiding een feestje, ja het duurt wel een aantal uur of een dag, maar ook het huis gaat heerlijk ruiken. Maak als bijgerecht pastinaak puree of gegrilde pompoen en je hebt een feestmaaltijd. Na een lange dag buitenspelen je opwarmen aan een stoofpot is zo’n verwennerij!

Ga naar buiten en pluk!

Kastanjeflan-1-2

Kastanjes, ja de herfst geeft kastanjes. En met de tamme variant kan je alle kanten op: jam maken, taarten bakken, poffen of als vulling gebruiken. Ga een uurtje kastanjes (tamme dus) rapen en duik de keuken in. Niets is leuker dan met je eigen geplukte/geraapte ingrediënten te koken, Herfstachtige kastanjeflan bijvoorbeeld

Misschien maakt dat de herfst wel extra leuk, opeens kun je zoveel ingrediënten uit de natuur halen. In Zweden plukken wij in de herfst periode heerlijk cantharellen, deze laten wij dan een paar dagen drogen en vervolgens verwerk je deze in de meest heerlijke gerechten.

Bosbessen plukken is al vanaf dat ik een klein meisje ben een speciale aangelegenheid. Op die manier kwam ik voor het eerst in aanraking dat je iets kunt plukken en direct in je mond kunt stoppen. Niet altijd even handig als Coeliakie mens, maar in de natuur zul je kruisbesmetting van gluten niet zo snel tegen komen 😉

Drankjes om bij op te warmen

Deze Hart verwarmende Chocolademelk is misschien wel het allerlekkerste aan de koude dagen die zijn aangebroken. Je handen aan een mok dampende chocolademelk warmen terwijl het buiten langzaam grauw en donker wordt..

Pompoen spice latte of chai thee latte, Winterse drankjes waar je het warm van krijgt. De kaneel, kardemom, steranijs en gember zorgen voor een warm gevoel en kick. Kun je geen melk verdragen gebruik dan amandel of sojamelk, deze is iets zoeter van nature wat het stiekem nog lekkerder maakt!

Zo zie je maar dat ik heel veel lieveling recepten heb voor dit jaar getijden!

pompoen_speculaas_taart

Maar misschien blijft deze pompoen-speculaas taart toch wel mijn favorieten 🙂

Ingrediënten

  • 75 gr boter (plantaardig)
  • 140 gr pepernoten
  • 60 gr amandelmeel
  • 800 gr pompoen in blokjes
  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • 80 gr lichte basterd suiker
  • 3 eieren
  • 1 el speculaaskruiden
  • rasp schil van 1 sinaasappel
  • 350 gr rauwe cashewnoten (1 nacht geweekt)
  • 75 gr kokosolie
  • 1 tl vanille extract
  • 2 el grand marnier (of sinaasappel extract)

Instructies

  • Verwarmd de oven voor op 180C Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier
  • Bodem:
  • Smelt de boter in een steelpan op laag vuur. Doe ondertussen de pepernoten in een keukenmachine en maal fijn
  • Meng de pepernoten met de gesmolten boter en amandelmeel. Schep in de springvorm en druk met de achterkant van een lepel goed aan. Ba de bodem voor ca. 15min un het midden van de oven
  • Vulling:
  •  Breng ondertussen deen pan met 1/2 L. water aan de kook en kook de pompoen ca. 8min. Giet af en laat de pompoen 5 min afkoelen
  • Pureer de pompoen in een keukenmachine. Meng de pompoen met de gecondenseerde melk, suiker, eieren, speculaaskruiden en rasp van een sinaasappelschil tot een samenhangend geheel. Schep op de bodem in de springvorm
  • Verlaag de temperatuur van de oven naar 150C. Bak de taart in het midden van de oven ca. 90min. Zet de oven uit en laat de taart 2uur afkoelen in de oven
  • Topping:
  • Maal de cashewnoten fijn in een keukenmachine. Mix de kokosolie, vanille extract en grand marnier door de cashewnoten tot een egaal mengsel
  • Smeer met een paletmes (of spatel) de topping over de afgekoelde taart, garneer eventueel af met wat rasp van een sinaasappelschil

Enjoy de herfst!

 

Ben je benieuwd naar de andere favoriete herfstrecepten?

https://www.glutenvrijinutrecht.nl/blog/
http://www.metzondergluten.com
http://www.glutenvrijkind.wordpress.com
http://www.ikbenglutenvrij.nl
http://ww.rose-a-licious.be

 

Print Friendly

, , , , , , ,