(H)eerlijke glutenvrije recepten

Mei staat in het teken van Coeliakie

Mei = Coeliakiemaand

Een maand lang wordt er aandacht gevraagd voor Coeliakie, tijdens deze maand proberen wij (ik en mijn glutenvrije mede bloggers) aandacht te vragen voor Coeliakie. Doormiddel van verschillende acties en activiteiten proberen wij niet alleen bekendheid te genereren maar ook geld in te zamelen voor onderzoek naar Coeliakie.

Dus laat ik dan beginnen met wat informatie over Coeliakie, want hoe bekend het misschien ook bij ons is voor veel mensen is het nog een groot raadsel.

coeliakiemaand

Wat is Coeliakie?

Coeliakie (spreek uit als seu-li-a-kie)  is een auto-immuunziekte waar helaas geen medicijn tegen bestaat. Het enige wat iemand met coeliakie kan doen om van de klachten af te komen is levenslang een glutenvrij dieet volgen. En niet meer zoenen met je vriendje die net gluten heeft gegeten (ja echt!). Een patatje halen met vrienden kan ook wat lastiger worden vanwege kruisbesmetting.

Dat het in het begin lastig is je draai te vinden, dat kunnen wij niet ontkennen. Het goede nieuws is wel dat bij een strikt dieet, de klachten meestal verdwijnen. Bij mensen met coeliakie raakt namelijk het slijmvlies van de dunne darm beschadigd wanneer men gluten eet. Dat kan uiteindelijk tot heftige klachten leiden zoals buikpijn, diarree, obstipatie, vermoeidheid, depressiviteit en nog veel meer.

Verschillen tussen coeliakie, tarweallergie en glutensensitiviteit

Coeliakie, glutensensitiviteit en tarweallergie, het wordt vaak door elkaar gehaald maar het zijn echt zeer verschillende problemen. Coeliakie, ook wel glutenintolerantie genoemd, betekent dat men de gluten (een eiwit) welke voorkomen in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut niet verdraagt. Gluten komen van nature in deze granen voor, maar zitten hierdoor ook in producten die gemaakt worden op basis van deze graansoorten. Brood, koekjes, pizza, spaghetti zijn voor de hand liggende voorbeelden. Maar ook in vele sauzen, soepen, snoepjes, bier en bijvoorbeeld chips komen gluten voor. Ze worden vaak toegevoegd om een product ‘beter’ te maken. Mensen met coeliakie verdragen geen gluten en worden al ziek van één enkele broodkruimel. Het slijmvlies van hun dunne darm raakt door gluten ernstig beschadigd.

Mensen met een tarweallergie krijgen uitsluitend na het eten van producten waarin tarwe verwerkt zitten klachten. Zij verdragen alle andere graansoorten wel gewoon.

Er zijn ook mensen bij wie de ziekte coeliakie na onderzoek niet vastgesteld kan worden, en die ook geen tarweallergie of andere darmziekte blijken te hebben, maar bij wie klachten toch verdwijnen dankzij een glutenvrij dieet. Deze mensen zijn glutensensitief. Hier lees je meer over glutensensitiviteit.

De dunne darm beschadigd

Bij mensen met coeliakie raakt het darmslijmvlies van de dunne darm ontstoken. Hierdoor kunnen voedingstoffen niet meer worden opgenomen. De dunne darm zorgt er normaal gesproken voor dat er met de vele plooien en darmvlokken een ruw oppervlak ontstaat waar onze voeding aan blijft kleven. Hierdoor kan het lichaam gemakkelijk voedingsstoffen opnemen. Als er sprake is van coeliakie wordt de darmwand echter glad. De plooien en darmvlokken verdwijnen en het opnemen van de benodigde voedingsstoffen wordt ernstig bemoeilijkt.

De klachten

Er zijn veel verschillende klachten bekend bij mensen met coeliakie. De klachten lopen van persoon tot persoon sterk uiteen en zijn soms lastig te koppelen aan coeliakie. Er zijn patiënten met ernstige diarree klachten, maar er zijn er ook die juist last hebben van obstipatie. Er zijn er die door een gebrek aan voedingsstoffen veel gewicht verliezen, maar er zijn er ook die juist kampen met overgewicht.

De klachten zijn ook lang niet altijd te koppelen aan maag- en darmproblemen wat er voor zorgt dat er soms een lange tijd overheen gaat alvorens de diagnose coeliakie daadwerkelijk gesteld wordt. Denk bijvoorbeeld aan depressiviteit, neerslachtigheid, botontkalking en slijtage aan tanden en kiezen. Vaak wordt er bij dergelijke klachten eerst elders gezocht alvorens men aan coeliakie denkt.

Vooral bij volwassenen gaan er soms jaren voorbij waarin steeds klachten voorkomen die men niet goed thuis kan brengen tot men op coeliakie getest wordt.

Gerelateerde ziekten

Als je coeliakie hebt, dan maakt je lichaam antistoffen aan tegen je eigen weefsel. We noemen dat een auto-immuunziekte. Naast coeliakie blijken patiënten soms ook last te hebben van andere ziekten zoals bijvoorbeeld een intolerantie voor lactose of botontkalking. Maar ook een combinatie met andere auto-immuunziekten zoals bijvoorbeeld diabetes komt regelmatig voor.

Soms hebben mensen met coeliakie ook last van een huidaandoening in de vorm van jeukende blaasjes. Dit heet Dermatitis Herpetiformis (of ook wel ziekte van Dühring) en wordt vaak verward met eczeem. Niet iedereen met coeliakie heeft Dermatitis Herpetiformis, maar wel iedereen die last heeft van deze huidaandoening heeft coeliakie.

wcfun - Coeliakiemaand.nl

De diagnose

Hoe kom je er nu achter of je daadwerkelijk coeliakie hebt?

De eerste stap naar een diagnose is een bloedtest naar antistoffen tegen gluten. Deze bloedtest kun je gewoon bij je huisarts laten doen. Als er antistoffen in je bloed zitten is de kans heel groot dat je coeliakie hebt. Op zo’n moment moet je worden doorverwezen naar een specialist in het ziekenhuis. Heb je nu geen antistoffen, dan wil dat nog niet zeggen dat het helemaal is uitgesloten dat je coeliakie hebt. Een klein deel van de mensen met coeliakie heeft geen antistoffen, dus als er toch een vermoeden is van coeliakie, ondanks een negatieve bloedtest, kan het nuttig zijn om verder onderzoek te doen.

Wanneer je na de standaard bloedtest naar antistoffen tegen gluten bij een specialist in het ziekenhuis terecht komt zal een biopt van de dunne darm moeten plaatsvinden. Bij dit onderzoek wordt een dun slangetje met een camera via je mond, keel en maag naar de dunne darm geleid. Via het slangetje worden kleine hapjes genomen van het weefsel van de dunne darm. Deze worden later in het laboratorium beter bekeken zodat kan worden bepaald of je darmen beschadigd zijn.

Veel mensen vinden een biopt een vervelend onderzoek, maar als je er erg tegenop ziet kun je een roesje vragen zodat je minder van het onderzoek merkt. Sommige mensen vinden een verdovende keelspray echter al voldoende.

Bij kinderen is een biopt niet altijd meer nodig, maar kunnen andere richtlijnen gelden. Overleg hierover met je arts.

Als de diagnose coeliakie is vastgesteld is het van belang dat u spoedig een diëtist raadpleegt zodat u hulp krijgt bij het leren omgaan met het glutenvrije dieet, en tips krijgt om een tekort aan vitaminen en mineralen te voorkomen.

Let op! Wanneer je bij een medisch specialist laat onderzoeken of je coeliakie hebt moet je gluten blijven eten. Anders kunnen de uitslagen onbetrouwbaar zijn. (bron: Coeliakiemaand.nl)

 

Kuiken - glutenvrij graag! - Coeliakiemaand.nl

Zo nu heb je een idee wat Coeliakie precies is. Maar heb jij ook een idee wat het betekend voor iemand om te leven met Coeliakie?

Heel simpel en kort door de bocht betekend het dat iemand met Coeliakie continu met eten bezig is. En dan bedoel ik niet met ‘wat zal ik wel/niet eten’ maar in de zin van ‘wat zit er in dat eten’? Het betekend dat je niemand je eten toe vertrouwd, want weet die gene wel hoe zorgvuldig hij/zij te werk moet gaan? Het betekent continu verpakkingen bekijken opzoek naar ‘verborgen’ gluten. Het betekend altijd je eigen hapje mee moeten nemen (ook al zegt iemand rekening met je te houden), je hebt altijd een back-up bij je voor het geval dat.. Het betekent nooit onbezorgd kunnen genieten van een speciaal voor jou klaar gemaakte maaltijd (immers weet je nooit zeker of je geen klachten zult krijgen).

En daarom vragen wij deze maand aandacht voor deze auto-immuunziekte, zodat steeds meer mensen zicht bewust worden welke impact het heeft om te moeten leven met Coeliakie. En dat wij (die met Coeliakie) ons niet aanstellen, het niet uit vrije wil, om aandacht te trekken of gewoon heel hip willen zijn.

Wil jij ons helpen om meer aandacht te krijgen voor Coeliakie of misschien wil je wel doneren door een super leuk t-shirt en/of poster te kopen? Dat kan natuurlijk help ons hier!

Steun Coeliakiemaand - Coeliakiemaand.nl

Print Friendly, PDF & Email

, , ,