(H)eerlijke glutenvrije recepten

Kruisbesmetting hoe pak je het aan?

Voor weer een nieuwe #wijbloggenglutenvrij vandaag kruisbesmetting. Ook al denk je dat je volledig glutenvrij eet, kruisbesmetting ligt altijd op de loer.

Niet alleen in een restaurant of bij “andere” maar ook in je eigen huis is kruisbesmetting iets waar je op moet letten.
Vooral als je niet alleen in huis woont en dus te maken hebt met “andere” die wel gluten eten is het goed om een aantal basisregels af te spreken.

Naast regels is het ook belangrijk dat je kijkt naar je keukenapparatuur. Pannen, spatels, de oven maar ook de potten pindakaas, de voorraadkast etc. Loop eens een rondje door de keuken en kijk welke spullen in aanraking komen met gluten.

Houten spatels

Het is het beste om houten spatels te vervangen voor plastic of metalen. De gluten die in houtnerven gaan zitten zijn er onmogelijk uit te krijgen. Dus gooi alle houten spatels de deur uit en vervang deze door een paar mooi metalen of plastic spatels.

(Koeken)pannen

Gietijzeren pannen bouwen hun eigen anti-aanbaklaag op, dit is fantastisch om mee te koken maar ook een verscholen plek voor gluten. Er is natuurlijk niets aan de hand als pannen alleen voor glutenvrije gerechten worden gebruikt. Ook koekenpannen waar de anti-aanbaklaag  van begint los te komen is ook een verstop plek voor gluten. Controleer dus regelmatig de conditie van de pannen.

Oven

Hete lucht ovens hebben als functie om hete lucht te circuleren door de oven heen. Hierdoor kunnen gluten in het circulatiesysteem te recht komen en de volgende keer als de oven aan wordt gezet opnieuw verspreid. Zet dus de oven op boven en onder warmte en maak de oven elke keer goed schoon, zo verkom je kruisbesmetting in de oven.

Potten pindakaas, sambal etc.

Even je mes terug in de pot pindakaas, het is zo gemakkelijk en meestal ook een gewoonte. Maar voor iemand die glutenvrij moet eten kan dit ernstige gevolgen hebben. Bij ons thuis is de regel dat het glutonmes nooit terug een pot in gaat. Gebeurt dit toch dan markeren wij deze pot als ‘niet glutenvrij’. De meeste gezinnen die ik ken hebben overal twee potten van, eentje voor de ‘glutenvrije’ en eentje voor de ‘niet glutenvrije’. Op potten sambal, kruiden of andere ingrediënten die niet glutenvrij zijn zetten wij met een marker een 🙁 zo weet iedereen in een oogopslag dat die potten verboden terrein zijn (voor de gene die glutenvrij is).

Koelkast

Zorg dat alle gluten houdende producten dusdanig zijn af gesloten dat het onmogelijk is om in aanraking te komen met de andere producten in de koelkast.

Voorraadkast

Maak een appartement plank met glutenvrije producten (het liefst bovenaan) dit om verwarring te voorkomen. Dan is het voor iedereen direct duidelijk van welke producten zij af moeten blijven of juist veilig kunnen gebruiken.
Leg het ‘normale’ brood niet naast je glutenvrij maar bewaar deze apart van elkaar in een afgesloten trommel.

voorraadkast

Deze maatregelen vind ik nog het simpels om te hanteren en zijn vaak ook voor iedereen (na een aantal keer herhalen) duidelijk.
Maar het schoonhouden of schoonmaken van het aanrechtblad of werkblad is soms een stuk lastiger. Niet direct borden opruimen, vuile messen in de vaatwasser zetten etc. kunnen de kans op kruisbesmetting aanzienlijk verhogen.
Dus ja, ik zit altijd argwanend te kijken als er broodjes op het aanrecht worden gesmeerd. ‘Als ze het maar wel weer opruimen’ denk ik dan. Vaak ben ik toch zelf de gene die toch nog even met een poetsdoek het aanrecht schoonmaakt. Mijn eigen boterham smeren op een aanrecht waar nog gluten op liggen (of vieze borden/bestek) is een ‘no go’. Maak dus aan iedereen in huis kenbaar hoe belangrijk het voor jou is dat het werkblad schoon en opgeruimd is. Probeer hier niet boos om te worden maar leg het uit, zodra iedereen weet waarom het zo belangrijk is zal het ook gemakkelijker worden dit in acht te nemen.

Tips voor in huis

  • Ik heb altijd in huis toast bags van Conzensa niet alleen handig in de toaster maar ook voor in de oven of voor op de BBQ! Deze kunnen in de vaatwasser en zo meerdere malen gebruikt worden.
  • Mijn eigen tostiapparaat, kan ik zelf heerlijk tosti’s maken, hamburgers opbakken of wafels maken.
  • Markeerstift geef met een smilie aan wat wel veilig is om te eten en wat niet
  • Zorg dat alle bouillons, kruiden en sausen in huis uitsluitend glutenvrij zijn
  • Zorg voor speciale glutenvrije snijplanken, bijvoorbeeld verschillende kleuren

 

Kruisbesmetting van producten

Kruisbesmetting komt ook voor bij producten, denk aan meelsoorten, granen (haver) etc.
Vooral bij producten als havervlokken, boekweit en quinoa is de kans op kruisbesmetting groot. Deze producten worden vaak in een fabriek geproduceerd waar ook tarwe wordt verwerkt. De producten gaan over dezelfde loopband waardoor er restante van tarwe terecht kunnen komen in jouw havervlokken.
Koop daarom altijd gecertificeerde producten, zo weet jij tenminste zeker dat deze veilig zijn om te gebruiken.

Daarnaast heb je natuurlijk producten die ‘kan sporen van … bevatten’ of ‘ mogelijk sporen van …’ op de verpakking hebben staan. Wat doe jij in dit geval?
Voor mij is het afhankelijk van het product, en een natuurlijk onderbuik gevoel bepaald ook voor een groot gedeelte of ik het product wel of niet koop. Bij noten bijvoorbeeld, staat vaak ‘kans op sporen van gluten’ maar over het algemeen durf ik die noten wel te eten. Maar staat dit dan weer op een pak quinoa dan durf ik het weer niet aan. Slaat dit ergens op? Nee, niet bepaald. Maar tot dusverre gaat het goed. Wil je 100% safe spelen dan moet je natuurlijk alleen gecertificeerde of onbewerkte (onverpakte) producten gebruiken.

 

www.ikbenglutenvrij.nl schrijft ook deze maand voor #wijbloggenglutenvrij over kruisbesmetting

Print Friendly, PDF & Email

, , ,