(H)eerlijke glutenvrije recepten

Koosglutenloos on tour: Glutenvrij in Haarlem

Haarlem

Haarlem vind ik een van de leukste steden van ons land.
Ik heb er ruim vijf jaar met heel veel plezier gewoond, toen ik afgelopen mei besloot Haarlem te verlaten deed dat wel even pijn. Ik heb nog steeds momenten dat ik deze stad mis, ik ga er dan ook zo vaak mogelijk naar terug…

Haarlem is een culinaire stad, de eetcultuur maakt een belangrijk deel uit van de mensen die er wonen. Ook gezonde en bewuste voeding speelt een grote rol, ik had dan ook genoeg plekjes waar ik goed glutenvrij kon eten. Heerlijk op een terrasje neerstrijken met een boek en dan koffie met taart, broodje of salade bestellen. Ja, ik kon mijn vrije momentjes vieren door mijzelf te trakteren.

Gek genoeg heb ik deze adresjes nooit opgeschreven voor jullie, terwijl ik een waslijst heb aan favoriete hotspots! Terwijl ik regelmatig mijn heerlijke ontbijtjes, lunch, borrel of dat stukje taart deelde op Instagram. Het wordt nu toch echt tijd om deze heerlijke plekjes met jullie te delen.

By Lima

By Lima was een van de eerste spots in Haarlem waar je bewust kon eten. Ze hebben een groot aanbod aan ‘gezonde’ taartjes met weinig/geen suiker, heerlijke broodjes (ook glutenvrij), salades en soepen. Ook het aanbod van drankjes is een feest, met wisselende juices, koffie met elk soort melk dat jij wil en verse limonades.
Niet schrikken, het kan soms zijn dat je even moet wachten op een tafel. Hun High-tea is ook zeker een aanrader, maar deze moet je wel even reserveren van te voren!

Martinus

Martinus is nog niet zo heel lang open maar vergelijkbaar met By Lima een spot waar je heerlijk gezond kunt eten. Hun kaart geeft heel duidelijk aan wat glutenvrije opties zijn, de broodjes worden geserveerd met glutenvrij brood. Ook hier wisselt het menu met het seizoen, waardoor je elke keer weer verrast wordt door de combinaties.

Native

Native ligt een beetje verscholen in een zijstraatje. Een klein tentje waar je heerlijk kunt zitten werken of gewoon een kopje koffie kunt drinken. Verschillende opties voor glutenvrij, ook heerlijk bananenbrood! Buiten is er niet zo veel plaats, dus in de zomer is het lastig een plekje te veroveren. Maar wel de moeite waard!

Mica coffee

Mica is een leuke koffie bar, waar heerlijke koffie’s en thee worden geschonken. Zin in een kleine versnapering? Ook dat is glutenvrij hier mogelijk, maar er zijn minder opties qua lunch. Maar heb je zin in ergens rustig te kunnen zitten, dan ben je hier op de goede plek! De inrichting is trouwens ook heel leuk gedaan, met lekker veel planten.

Vascobelo v-bar

Dit is echt een koffie bar zonder al te veel poespas. Goede koffie en als je wilt kunt je er ook nog lekker ontbijten en/of lunchen. Zak weg in een van de fauteuils met een goed boek en breng je middag hier relaxt door.

Hofje zonder zorgen

Ik heb mij laten vertellen dat bij ‘Het hofje zonder zorgen’ je de beste (glutenvrije) high-tea van Haarlem kunt krijgen. Helaas heb ik dit zelf nooit uitgeprobeerd, misschien komt dat er binnenkort nog van!

Yoghurt barn

Voor een lekkere start van de dag, ga je naar de yoghurt barn! Ook als je lactose vrij moet eten heb je verschillende keuzes yoghurt, kies zelf je eigen fruit en topping. Ook hebben zij glutenvrij brood indien je de ontbijt special wilt, of liever een broodje eet.

Ma brown’s tea room

Kijk het leuken is dat soms je eigen vrienden je verrassen met een high-tea in eigen stad, op een plek waarvan jij niet eens wist dat die bestond. Ma brown’s is een authentieke tearoom waar authentieke high-tea’s worden geserveerd. Wees niet bang, de kok en tevens eigenaar is goed op de hoogte en doet enorm zijn best om jouw de meest heerlijke lekkernij voor te schotelen. Geef bij het reserven wel aan dat je glutenvrij moet eten want hij bakt speciaal voor jou glutenvrij!

Haarlem collage

Woodstone

Zin in pizza? Ga naar Woodstone! Ik vind echt dat ze hier de lekkerste pizza’s van Haarlem bakken. Het enige nadeel is dat je er niet kan reserveren, dus kom je halverwege de avond dan heb je grote kans dat je even moet wachten. Maar het is het zeker waard als je zin hebt in pizza!

Jopen kerk

Fan van jopen’s glutenvrij bier? Ga hier dan zeker een biertje drinken. Zomer’s lekker op het terras, maar ‘s winters is het binnen fijn vertoeven. Ik heb er nooit gegeten, maar als ik het goed heb kun je hier prima glutenvrij eten.

Jetties

Het concept Jetties is heel fijn, lekker simpel en overzichtelijk. Je besteld bij de balie wat je wilt eten, geeft aan dat je glutenvrij moet eten en je krijgt een heerlijke curry oid. De glutenvrije chocolade taart is echt een aanrader, maar pas op! Hij is verslavend 😉

Brinkman

Brinkman serveert glutenvrij brood, maar mijn eigen ervaring is heel wisselend en heel afhankelijk van de bediening. Ik kwam maar zelden verder dan een salade met glutenvrij brood. Maar als de zon schijnt en je zomer’s op het terras zit heb je ook niet heel veel meer nodig dan een lekker wijntje en een goed vullende salade.

Fortuyn

Fortuyn is een van die plekken waarvan ik altijd weet dat je er lekker kunt dineren. De burgers met glutenvrij brood zijn echt een feestje. De kok is goed op de hoogte en geeft zelf aan wat zij aandurft en wat niet.

Spektakel

Hou je van een beetje apart dineren? Kangaroo, krokodil of toch liever struisvogel, bij spektakel zit je goed. Niet zo’n fan van al die exotische dieren? Je kunt er ook gewoon een biefstukje eten.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

, ,