(H)eerlijke glutenvrije recepten

Het kerst dilemma uiteten of bij familie?

Met de kerst voor de deur lopen veel mensen tegen het dilemma aan of ze ingaan op het aanbod van familie om bij hen te komen eten of uiteten gaan. Welke optie is veiliger? Wanneer heb je minder kans om ziek te worden, in een restaurant of wanneer je dierbare familieleden voor je koken?

Ik schrijf dit blog voor #Decemberglutenvrij. December is een maand waarin verschillende glutenvrije bloggers samenvoegen en gezamenlijk blogs posten in verschillende thema’s. Dit jaar zijn er vier verschillende thema’s en ieder mag zelf bepalen hoe hij/zij zijn of haar invulling hieraan wil geven. Onderaan mijn blog vindt je de links naar de andere bloggers dit jaar mee bloggen onder #decemberglutenvrij.

december-glutenvrij-fb-banner

Familie vs Restaurant

Natuurlijk is het heel fijn als je liefhebbende familie het kerstmenu op zich wil nemen en daarbij ook best rekening willen houden met jouw “gluten probleem”. Maar hoe ontspannend is deze avond nu werkelijk voor je en kun je er wel echt op vertrouwen dat het 100% veilig is?

Een andere optie is natuurlijk om gezellig met zijn alle uiteten te gaan, een kok weet toch wel wat hij doet? Hij is een professional dus je mag er toch van uit gaan dat hij weet wat hij doet…
Allereerst ja, je zou er vanuit moeten kunnen gaan dat de chefkok (de gene die aan het roer staat) weet welke ingrediënten er in zijn gerechten verdwijnen. En dat hij of zij ook weet wat het inhoud om 100% glutenvrij te moeten koken (of een andere allergie).

Dus welk dilemma zorgt voor de minste kans op errors? Laten we per optie kijken waar deze errors kunnen optreden:

Familie

Als je familie aanbied om dit jaar voor het kerstmenu te zorgen wil je niets liever dan volmondig ja zeggen. Maar een natuurlijke terughoudendheid is helemaal niet zo raar. Hoe goed is jouw familie op de hoogte van het dieet dat jij moet volgen? Begrijpen ze goed dat dit niet een dieet uit vrije wil is maar een levensstijl die er voor zorgt dat jij niet ziek wordt…
Als ze dat begrijpen dan is de volgende stap dat ze ook leren wat het in houd, dat glutenvrij brood in de supermarkt kopen niet voldoende is.
Na enkel jaren keer op keer moeten weigeren iets te eten viel het kwartje bij mijn eigen familie. Toen kwam het voorstel om voortaan rekening te houden met mijn dieet, dus tegen kerst stond mijn telefoon rood gloeiend met vragen of dit mocht, of zo mocht etc.. Heel lief, echt ik waardeerde het enorm maar mij bellen of ik bepaalde groentes, rijst of kaas mocht was niet geheel geruststellend.
En vaak bleek dat ook terecht, de “glutenvrije” toastjes naast de “glutenvolle” toastjes op een schaal. Soep met bouillon dat tarwe bevatten, ‘ er zit echt maar heel weinig bouillon is hoor’ kreeg ik dan nog wel te horen. Ik probeerde het goede in al deze pogingen te zien, maar ergens sloeg het niet aan hoe serieus mijn dieet was. Vaak ging ik met een lege maag weer naar huis, teleurgesteld niet maar ook afvragend hoe ik er voor kon zorgen dat het volgend jaar anders zou gaan. Ik wilde de koks niet tegen het been stoten, zij deden immers hun best maar wisten simpel niet beter.

Het restaurant

Naar een restaurant zorgt er voor dat jij je eigen familie niet hoeft op te zadelen met jouw dieet restricties. Iemand anders gaat immers voor jullie koken, een professionel die weet hoe je moet omgaan met allergieën in de keuken, toch?
Toch is mijn ervaring met uiteten gaan dat je altijd moet blijven opletten en liever 1000x checken zodat je het zeker weet dan de gok er op wagen. Maar hoever moet je gaan met de persoon checken of hij zijn werk wel goed doet, en hoe ontspannend is dat voor jezelf? Iemand checken of hij zijn werk goed doet is niet bepaald ‘a fun thing to do’.

img_1191

Bij het reserveren geef het aan! Zo weet de kok al wat hij die avond kan verwachten. Dat wil zeggen in een goed restaurant doet de chefkok zijn huiswerk en bereid zich goed voor op de gasten die komen. Mijn eerste tip is dan ook, ga naar een goed restaurant! Betaal liever per persoon wat meer, maar dan kun je er wel vanuit gaan dat deze meneer of mevrouw ervaring heeft in de keuken. De chinees om de hoek, hoe gemakkelijk die keuze ook is, heeft een grotere kans op errors. Simpel weg door dat er in ‘duurdere’ of ‘betere’ restaurants beter geleerde/meer ervarener koks rond lopen. Vaak hebben deze jongens en meisjes een opleiding tot kok afgerond en jaren ervaring opgedaan in een keuken. Nog een klein detail om errors te voorkomen is taal, is het duidelijk waar voor jouw het belang ligt?

‘Er vanuit gaan’ is een zeer gevaarlijke uitspraak want zoals de meeste van jullie al lang weten mag je noooooooooiiitttt ergens vanuit gaan! Maar toch, soms moet je ook vertrouwen hebben in mensen hun professionaliteit.
Maar zodra je aan tafel zit, maak direct kenbaar dat JIJ die persoon bent met dieet wensen en leg je situatie uit aan de gene die jullie tafel bediend. In veel restaurants zijn de tafels ingedeeld in wijken waardoor je een ” vast” persoon hebt die jullie tafel bediend. Als hij/zij zich realiseert hoer belangrijk dit is kan hij/zij dit doorspelen naar de keuken. Maar een nog veel belangrijkere taak van het bedienende personeel is de keuken controleren. Dus maak vrienden!

Familie

Brief je koks in de familie goed, nodig ze op de koffie uit of loop in door hun eigen keuken en leg uit waar zij op moeten letten. De kans op errors verkleinen doe je door kennis over te brengen. Weet je nog toen jij net te horen had gekregen dat je vanaf nu glutenvrij moest eten. Ook jij moest je dieet met vallen en opstaan ontdekken. Door er over te lezen, vragen te stellen en soms via een harde leer weg ontdekte jij de randvoorwaardes van je dieet. Je familie heeft ook de mogelijkheid nodig om te leren, om te begrijpen.
Maar ik moet ook zelf eerlijk bekennen dat ik vaak niet de moeite neem om echt duidelijk uit te leggen wat mijn dieet inhoudt en hoe daar mee om te gaan. Dus nog steeds pluk ik de verpakkingen uit de prullenbak, vraag 1000 keer welke bouillon blokjes zijn gebruikt en heb tien ogen in mijn hoofd nodig om alle messen in de gaten te houden waar deze nu weer in verdwijnen.
Niet echt een ontspannend eten op deze manier.

Restaurant

In een restaurant heb je weinig controle over wat er in de keuken gebeurd. Je kunt niet in de keuken staan en elke handeling controleren. Je moet er op vertrouwen dat je koks de ingrediënten controleren, andere snijplanken en schone pannen gebruiken. Vertrouwen hebben in onbekende is heel moeilijk en niet voor iedereen even ontspannend om met die gedachten aan tafel te zitten.
Ben jij de gene die controle wil kunnen houden over wat er op je bord verschijnt, ga dan niet naar een restaurant. Over het algemeen doen zij echt wel hun best (uitzonderingen daar gelaten).

And the winner is….

Eigenlijk is er geen winnaar, want aan beide opties zitten haken en ogen. Ik hoop voor je dat jij een familie hebt die meteen de ernst van de situatie in ziet en ook heel graag voor jou zijn/haar keuken wil aanpassen.

Mijn ervaring is echter dat mijn familie nooit helemaal begrijpt wat de ernst van de sitauatie is. En dus blijf ik altijd achterdochtig en ga ik met honger vaak naar huis.

Kiezen jullie voor een restaurant, kies dan een middel tot goed restaurant. Hier hebben de koks kennis en als je de sitauatie uitlegd kunnen zij gemakkelijk schakelen. Dit maakt de kans op errors relatief klein.

De meest veilige optie is, nodig iedereen bij jou thuis uit en bepaal zelf het kerstmenu. Jij weet het allerbeste hoe jouw eten bereid moet worden zodat je niet ziekt wordt.

Ga er van genieten en probeer te zien hoe iedereen zijn best doet om ook jou een fijne kerst te bezorgen.

—————————————*merry christmas*—————————————

 

De andere bloggers van #decemberglutenvrij en de links naar hun blogs zijn:

Mirjam van ikbenglutenvrij.nl
Stefan & Ilona van www.metzondergluten.com
Gerda van www.glutenvrijhoorterbij.nl
Fabiënne van www.glutenvrijinutrecht.nl
Marleen van www.smaakvolglutenvrij.nl
Lisanne van www.glutenvrijedietist.nl

Print Friendly, PDF & Email