(H)eerlijke glutenvrije recepten

Italiaanse hemel: Panettone

PanettonePanettone is een prachtig traditioneel gebak uit Milaan met een oeroude geschiedenis. Het recept dat tegenwoordig nog steeds wordt gebruikt stamt al uit de 15e eeuw. De panettone stond voor het eerst op tafel bij Ludovico Sforza de Moor, de heer van Milaan in die tijd. In 1495 tijdens Kerst zette zijn chef Antonio Toni, een heerlijk dessert voor zijn gasten op tafel. Het droeg de naam: ‘panis quidam acinis uvae confectus’, of korter gezegd, rozijnenbrood. Het smaakte hertog Ludovico meteen naar meer en verzocht Antonio Toni om zijn recept aan alle bakkers in Milaan te geven. Het meteen populaire brood kreeg de naam van de maker: ‘pane di Toni’, maar vandaag beter bekend als panettone. (Bron: la Fermata)

 

Panettone is een Italiaanse traditie rond kerst. Deze cake of is het brood? Wordt in verschillende varianten gebakken en geserveerd vaak met een heerlijke saus. De variant met chocolade, die was dan nog een beetje gesmolten, was mijn favoriet.

Ik leerde Panettone kennen toen ik nog wel gluten mocht eten en mijn broer kok was in een Italiaanse traiteur zaak in Rotterdam. Tijdens de kerstperiode hielp ik wel eens op de zaak met kerstbestellingen voorbereiden en de drukke dagen in de winkel. Hier leerde ik kennen met de meeste heerlijke Italiaanse recepten. En zo ook de kersttraditie in Italië.

Maar sinds ik glutenvrij ben gaan eten heb ik geen panettone meer gegeten. Als ik de voorverpakte cake’s zie staan keer ik toch weer even terug naar tien jaar geleden waar ik dit hemelse gerecht mocht proeven.

December glutenvrij

december-glutenvrij-fb-banner

Dus ik dacht dit jaar zelf een panettone te bakken. Maar met behoorlijk wat kerst stress, twee dagen het kerstmenu verzorgen, schoof ik het bakken steeds voor mij uit.
Ik wilde echer graag voor #decemberglutenvrij deze traditie op de kaart zetten. Waardoor ik een gok waagde. Een recept uitproberen met te weinig tijd als het mis zou gaan om dit te herstellen.

Gister dan toch eindelijk een recept opgezocht (klik hier) en aan het bakken gegaan. Maar het recept leek mij al niet helemaal te kloppen en ook de luchtigheid die een panettone hoort te hebben, kreeg ik in mijn eerst poging geen succes.

Dus helaas kan ik dit jaar nog niet trakteren op een hemelse herinnering zoals ik zelf heb. Maar beloof ik wel dit recept tot in de bodem uit te werken zodat wij volgend jaar allemaal kunnen genieten van een heerlijke Panettone.

Wel kwam ik er in mijn zoektocht achter dat er online verschillende glutenvrije panettone verkrijgbaar zijn (NIET in NL helaas.). wellicht als ik volgend jaar wat eerder ben…

 

De andere bloggers die dit jaar onderdeel van #decemberglutenvrij zijn:

Mirjam van ikbenglutenvrij.nl
Stefan & Ilona van www.metzondergluten.com
Gerda van www.glutenvrijhoorterbij.nl
Fabiënne van www.glutenvrijinutrecht.nl
Marleen van www.smaakvolglutenvrij.nl
Lisanne van www.glutenvrijedietist.nl

Print Friendly, PDF & Email

,