(H)eerlijke glutenvrije recepten

Hoe overleef ik: glutenvrij op stap, neem jij eigen eten mee?

JA!

Daarmee beantwoord ik direct het onderwerp van #wijbloggenglutenvrij. Eigenlijk zou ik nu kunnen stoppen met schrijven, maar dat zou een beetje flauw zijn.

Ja, ik neem altijd en overal eten mee naar toe. Deed ik dit al vanaf het begin dat ik glutenvrij moest gaan eten?
Nee, zeker niet. Maar van je eigen fouten leer je. Vaak genoeg liep ik tegen de lamp dat in de verste verte geen glutenvrij eten te vinden was. Of dat ik het alleen met een Appel (waar ik buikpijn overigens van krijg) of een banaan moest doen (deze zijn namelijk nog wel te krijgen bij een benzinestation). Maar daar kan jij natuurlijk niet een hele dag van leven. Helemaal niet als je zoals ik last van een lage bloeddruk hebt.

Dus tegenwoordig gaat er een overlevingspakket mee. Of ik nu even snel de “stad in ga” of een hele dag op mijn werk ben. Ik zorg altijd dat ik een basis bij mij heb, zo ligt er in mijn auto altijd een voorraadje repen en noten die ik eens-in-de-zo-veel-tijd aanvul. Het zal je maar gebeuren dat je na een lange dag met honger in de file terecht komt of nog erger pech onder weg!

overlevingspakket

Wat zit er in mijn overlevingspakket?

Nou allereerst natuurlijk een flesje water, want ik ga de deur niet uit zonder een flesje bij mij te hebben. Tegenwoordig heb ik een doppler en daar ben ik maar wat blij mee, super handig!
Verder heb ik altijd reepjes bij mij, mijn favorieten merken zijn: Eat-natural, The Prima Pantry, Neat en Nakd.

Je kunt natuurlijk ook heel goed zelf notenrepen bakken, zie mijn recept voor pecan-walnoten repen of dit recept voor sportkoeken ook handig om mee te nemen.

Tegenwoordig kun je in de supermarkt (AH) kleine zakjes gemengde noten krijgen. Meestal in een pak met 3 á 4 kleinere verpakkingen, ideaal om mee te nemen en tussendoor op te kunnen knabbelen. Noten zijn niet alleen heerlijk maar ook nog eens heel voedzaam, je kunt zo prima de ergste honger stillen.

Bananenbrood

Ga ik langer op stap, bijvoorbeeld een dagje naar de Veluwe, musea of een andere stad bezoeken dan neem ik natuurlijk nog wel wat meer mee. Ik ben nooit heel bang dat ik in een stad niet een plek kan vinden waar ik kan lunchen. Geef mij een goede slade en ik ben al tevreden. Maar het gaat om de tussentijd.
Ik bak eigenlijk standaard 1x in de week bananenbrood. Ik vind dit ideaal om mee te nemen, snij een dikke plak af, beleg hem eventueel en doe hem in wat aluminiumfolie of een klein bakje. Perfect om mee te nemen. Niet alleen lekker maar je weet ook zeker dat jij iets kunt eten die dag. Vaak verheug ik mij nog het meest op mijn zelf mee gebrachte bananenbrood. Hier vindt jij het recept voor bananenbrood.

Natuurlijk als je een brood-eter bent, dat ben ik namelijk niet, smeer dan een broodje voor onderweg.

Pannenkoekjes of pancakes

Een andere favoriet om mee te nemen zijn bananen-pancakes. Ik vind koude bananen pannenkoeken/pancakes namelijk erg lekker. Ze zijn simpel te maken, kost je vijf minuten in de ochtend (eventueel ‘s avonds te maken) je pakt de pannenkoekjes in en klaar ben je. Door te variëren met ingrediënten raak ik nooit uitgekeken op pancake’s, heerlijk met pindakaas en banaan. Of traditioneler met ahornsiroop. Hier vindt jij het recept voor bananen-pancakes.

Wraps

Denk jij dat het moeilijk gaat worden om een plek te vinden waar jij glutenvrij kunt lunchen. Maak dan wraps gevuld met gerookte zalm/kip, sla, tomaat, avocado en een beetje (wasabi)mayonaise. Perfect als snelle lunch en makkelijk om onderweg op te knabbelen. Tegenwoordig zijn er steeds meer verschillenden de wrap verkrijgbaar, Schär, Consenza maar mijn favoriet op dit moment zijn de wraps van BFree. Zelf wraps maken is eigenlijk helemaal niet ingewikkeld, en een stuk goedkoper! Deze wraps maak jij in een handomdraai.

Boodschappenlijstje voor onderweg:

  • Flesje water
  • Reepjes (2 a 3, kun jij ook nog uitdelen)
  • Zakje gemengde noten
  • Plak bananenbrood of een paar bananen-pancakes
  • Eventueel wraps gevuld
  • Stuk fruit

untitled-design-2

‘Goh, wat vervelend altijd je eigen eten mee’

Vaak is dat wat ik veel hoor. Ik hoor eigenlijk altijd iedereen mopperen over het feit dat zij hun eigen eten mee moeten nemen… Eh ja, naar (familie)feestjes, je werk (want de kantine voldoet niet) etc. is niet altijd even leuk om jou eigen bakje eten mee te moeten nemen.
Maar voor onderweg, een dagje op stap.. Volgens mij smeert dan iedereen een bammetje voor onderweg, of je nou wel of geen gluten mag. Laat ik het zo zeggen vanuit huis uit ben ik gewend om altijd iets bij mij te hebben. En ja soms is het lastig, soms vergeet ik het nog wel om iets in mijn tas te stoppen.. Maar veel vaker zie ik jaloerse blikken naar mijn zelf gebakken bananenbrood, pannenkoekjes, wraps of goed gevulde salades.
Ik zit lekkerder in mijn vel door zelf te bepalen wat ik wel of niet wil eten omdat ik weet waar mijn lichaam behoefte aan heeft.

Ik ben super blij dat er steeds meer plekken ontstaan waar glutenrvij brood geserveerd wordt. Maar heel eerlijk, ik vind dat brood meestal niet echt smaakvol. En echt genieten doe ik dan ook niet, in zo een geval neem ik liever zelf iets mee! Ik denk dat het anders is als jij kinderen hebt. Die willen natuurlijk ook eten wat hun vriendjes en vriendinnetjes krijgen. Zomaar een ijsje eten is er niet bij, of die kroket voor lunch dat maakt het lastig.

Enjoy the happy moments in life!

De opties voor goed glutenvrij eten blijft nu eenmaal beperkt buiten de deur. Maar met wat creativiteit van jezelf hoeft dit zeker geen beperking te zijn om niet op stap te gaan!

 

Andere bloggers die deze maand mee doen met #wijbloggenglutenvrij zijn:

www.smaakvolglutenvrij.nl
www.homeofcomfort.nl
www.doemijglutenvrij.nl
www.hetmeisjemetdevoedselallergie.nl
www.glutenvrijemama.nl
www.mijnserendipity.wordpress.com
www.ikbenglutenvrij.nl
www.deglutenvrijman.nl
www.glutenvrijkind.wordpress.com
www.glutenvrijhoorterbij.nl

Print Friendly, PDF & Email

, , , , , , , , ,