(H)eerlijke glutenvrije recepten

Koosglutenloos

 Wellicht heb jij net te horen gekregen dat jij of je kind voortaan glutenvrij door het leven moet. Je arts of specialist heeft je waarschijnlijk al verteld wat dit voor jouw betekend, lichamelijk. Maar hoe pak je dit nu aan? Waar moet je allemaal op letten of is “gewoon” glutenvrij brood nemen genoeg?

Er is een groot verschil in welke symptomen men krijgt wanneer gluten per ongeluk in het eten terecht komen. Ik zelf bijvoorbeeld reageer zeer heftig (spugen etc.) mijn lichaam gaat direct over in het naar buiten werken van het voedsel. Andere mensen hebben weer nergens last van maar merken op langere termijn pas de schade die de gluten aanrichten.

Voedsel met gluten zorgt bij mensen met coeliakie voor een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm. Daardoor kan de darm zijn werk niet goed doen. Een gezonde dunne darm heeft aan de binnenkant darmplooien met daarop darmvlokken. Door de plooien en de vlokken is er een groot oppervlak voor voedselopname. Bij iemand met coeliakie ontstaan door het eten van gluten ontstekingsreacties in het darmslijmvlies. De darmvlokken gaan daardoor kapot. Bij langdurige schade aan het darmslijmvlies worden belangrijke voedingsstoffen niet meer goed opgenomen. Met alle gevolgen van dien.

Coeliakie is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat je antistoffen maakt tegen je eigen weefsels. Coeliakie komt nogal eens voor in relatie met andere auto-immuunziekten, zoals suikerziekte type 1 en schildklierafwijkingen. Alhoewel geen auto-immuunziekte, komt ook lactose-intolerantie geregeld voor bij mensen met coeliakie. (bron: glutenvrij.nl)

Veel informatie over Coeliakie of non-celiac gluten sensitivity vindt je op de website van de Nederlandse Coeliakie Vereniging.

Maar wil je graag praktische informatie over hoe je het nu daadwerkelijk aan moet pakken, lees dan even verder!

Ik zal een aantal vragen proberen te beantwoorden, zodat jij weer een stapje vooruit kan.

Wat kan je nog wel eten en wat niet meer?

Alle producten waar een glutenvrij logo op staat kunnen als veilig worden beschouwd. Maar hoe zit het met eten dat van naturen glutenvrij is? Bij dit soort producten behoord een oplettendheid, veel van deze producten worden namelijk verwerkt in een bedrijf waar ook tarwe producten worden verwerkt. Deze producten geven vaak bij mensen met een gluten-intolerantie geen probleem en kunnen ook rustig gegeten worden. Echter bij mensen waarbij Coeliakie is geconstateerd dient men wel voorzichtig te zijn. Deze producten kunnen namelijk wel schade aanrichten in de darmen.

Producten die hier onder vallen zijn o.a. :
– quinoa
– boekweit
– Haver
– soja

Verder bestaan over sommige producten nog verwarring, zo denken veel mensen dat gluten ook in aardappels en rijst zit dit is dus NIET waar! Rijst en aardappels zijn veilig om te eten. Met rijst moet je wel weer opletten dat je bijvoorbeeld geen meergranen rijst neemt, hier zitten, zoals de naam al doet vermoeden, meer granen in en dus ook TARWE!

Granen waar WEL gluten in zitten zijn tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut maar ook couscous bevat gluten.

wijbloggenglutenvrij_keukenkastje

Waar begin ik?

Hou het voor jezelf simpel, dwing jezelf niet direct tot het zelf bakken van brood, zelf granola maken etc. Er zijn tegenwoordig genoeg glutenvrije varianten en bijna in elke supermarkt kun je de basis vinden.

In het begin zul je elk etiket moeten uitspitten op ingredienten maar uiteindelijk ontwikkel je een lijst in je hoofd met veilige producten.

Maak voor jezelf een overzicht met producten die je gewend bent om te eten gedurende de dag.
Dus voor ontbijt bijvoorbeeld een bakje yoghurt met musli,
tussendoortje een appel,
lunch 2 boterhammen met kaas avocado en tomaat,
tussendoortje een muslireep
‘s avonds een bord pasta met tomatensaus en gehakt
Stukje chocolade als toetje

Dit schema kun je gemakkelijk aanpassen naar een glutenvrij menu, koop glutenvrije musli, glutenvrij (afbak) brood, glutenvrije repen zoals die van Nak’ed. Glutenvrije pasta tegenwoordig heb je heerlijke rijst en boekweitpasta, let wel op bij het kopen van gehakt en tomatensaus.

Ook chocolade is eigenlijk altijd veilig maar controleer toch altijd voor de zekerheid, dit blijven producten waarbij je nooit zeker weet wat er in gegooid wordt.

Wat ik vaak hoor is dat glutenvrij eten niet zo smaakvol is, ik kan niet anders zeggen dan dat dit klopt. Het eten van glutenvrije producten is niet te vergelijken met zijn glutenvolle broertje of zusje, zolang je vast blijft houden aan de smaken die je gewend bent zul je nooit kunnen genieten van een glutenvrije maaltijd.

Ik heb gemerkt dat mijn smaak puurder is geworden, ik heb geen behoefte meer aan producten die voorverpakt zijn, ik maak het tegenwoordig liever zelf. En toch zul je bij mij altijd een pak afbakbrood vinden voor het geval dat, ook ik heb niet altijd tijd en/of zin om brood te bakken of mijn lunch voor te bereiden.

Zorg altijd dat je een voorraad in huis hebt zodat je geen honger hoeft te lijden. Maar misschien nog belangrijker, zorg altijd dat je iets bij je hebt om te eten, vaak is het heel moeilijk om onderweg iets glutenvrij te vinden.

Hoe stel je je keuken in als niet iedereen glutenvrij eet?

Denk hierbij aan:
– De oven
– Broodrooster
– Snijplanken
– Koekenpannen
– Messen

Je had er misschien nog niet bij stil gestaan maar kruisbestuiving vind niet alleen bij bloemen en planten voor, ook bij gluten. Deze kruisbestuivingen zijn net zo schadelijk voor je darmen als het eten van een boterham van tarwemeel!

Wil je graag persoonlijk begeleid worden, dat kan! Als ervaringsdeskundige en voedingscoach in spe help ik je graag verder!

Het kerst dilemma uiteten of bij familie?

Met de kerst voor de deur lopen veel mensen tegen het dilemma aan of ze...

Lees Meer

Mijn favoriete herfstrecept

Oh jongens wat is het thema van deze maan #wijbloggenglutenvrij moeilijk! Mijn favoriete herfstrecept, ik...

Lees Meer

Kruisbesmetting hoe pak je het aan?

Voor weer een nieuwe #wijbloggenglutenvrij vandaag kruisbesmetting. Ook al denk je dat je volledig glutenvrij...

Lees Meer

Koosglutenloos on tour: Glutenvrij Lissabon

Half februari in je t-shirt op het terras zitten met een glas witte wijn, welkom...

Lees Meer

Koosglutenloos on tour: Glutenvrij in Brugge

Begin Januari ben ik samen met mijn moeder naar Brugge geweest. Met een mand vol...

Lees Meer

Winterse drankjes #Decemberglutenvrij

  Ken je die adventkalenders waar je vanaf 1 december tot en met kerstavond elke...

Lees Meer

Hoe overleef ik: glutenvrij op stap, neem jij eigen eten mee?

JA! Daarmee beantwoord ik direct het onderwerp van #wijbloggenglutenvrij. Eigenlijk zou ik nu kunnen stoppen...

Lees Meer

Verras je (glutenvrije) valentijn

Liefde is iemand die je verleden begrijpt, In je toekomst gelooft, En je in het...

Lees Meer

#wijbloggenglutenvrij: inkijk in mijn keukenkastje

Als je al enige tijd glutenvrij eet herken je het wellicht, de enorme behoefte om...

Lees Meer

Glutenvrij op vakantie part III: San Sebastian

Ik denk dat ik verliefd ben… Zodra ik de bus uit stapte na een lange...

Lees Meer

Glutenvrij op vakantie, hoe doe je dat? Part II

In deel 1 van glutenvrij op vakantie heb ik de eerste stappen van voorbereiding laten...

Lees Meer

Glutenvrij op vakantie, hoe doe je dat? Part I

Eigenlijk was deze blogpost bedoeld om op 15 juli te publiceren onder #wijbloggenglutenvrij. Helaas door...

Lees Meer
Print Friendly