(H)eerlijke glutenvrije recepten

Glutenvrij op vakantie part III: San Sebastian

Ik denk dat ik verliefd ben…

IMG_1258

Zodra ik de bus uit stapte na een lange en vermoeiende reis en de zeelucht mijn longe vulde wist ik dat ik op de goede plek was. Ik voelde alle spanning, zorgen en problemen van mij afglijden en sinds een lange tijd kon ik weer volledig ontspannen.

San Sebastian is voor mij de perfecte combinatie tussen bruisende stad, heerlijk eten en de volledige rust van de zee.

De Avent-garde architectuur van deze stad is imposant en geeft je het gevoel dat je door de straten van Parijs paradeert. De cultuur van Pintxos die mensen samenbrengt, laat genieten van het leven (en rode wijn) geeft je het gevoel een ‘local’ te zijn. Niets is heerlijker dan in een land volledig op te kunnen gaan in de gewoontes en gebruiken van zijn bevolking. Je te kunnen bewegen in de schaduw van zijn bewoners, pas dan beleef je een stad (of land) in zijn ware glorie.
Toch is de zee en de golven wat mij het meest aantrekt aan deze plek. Elke keer als ik met een surfbord dobberend op het water aan het turen ben naar dat ene moment. Dat moment van de juiste golf die mij in al zijn kracht met zich meeneemt, op dat moment voel ik mij krachtig en een mens van de wereld en weet ik zeker dat ik alles aankan.

FullSizeRenderMaar jullie horen waarschijnlijk veel liever hoe het glutenvrij reizen mij is bevallen..

Ook hier kan ik alleen maar zeggen dat het genieten was, in de Spaanse keuken wordt weinig gebruik gemaakt van glutenhoudende producten. Omdat voor hen vers en goede producten hoog in het vaandel staan wordt er nauwelijks (zeg maar niet) gebruik gemaakt van pakjes, zakjes of andere kant-en-klaar producten.
Traditioneel en een grote trots zijn de Pintxos, bij ons bekend als tapas. Deze Pintxos bestel je aan de bar, de koude staan al uitgestald en kun je dus bestellen door aan te wijzen. De warme Pintxos worden direct voor je bereid en zijn niet zichtbaar op de bar, welke warme Pintxos er zijn kun je op (meestal) zwarte krijtbord in de buurt van de bar bekijken.

Een paar woorden die handig zijn om te weten als je wilt bestellen:

Soy Celiaca = Ik heb Coeliakie
sin gluten = Glutenvrij
sin pan = zonder brood

Omdat veel Pintxos al voorbereid zijn en vaak op brood worden geserveerd is het niet altijd mogelijk deze glutenvrij te bestellen.

Omdat het hele idee achter Pintxos en de manier van bestellen mij totaal niet bekend was, en ik alleen op vakantie was, heb ik een van de eerste avonden een Pintxos tour geboekt bij San Sebastian Food. Ik had van te voren geïnformeerd dat ik glutenvrij moest eten en of dat een probleem zou geven. Maar dat was helemaal niet het geval, tijdens de tour kreeg ik vaak een ander (maar niet minder lekker) gerecht. Ik leerde de gewoontes van Pintxos eten kennen en wist aan het eind van de avond waar ik op moest letten. Het was een zeer leuke avond met heerlijk eten (en wijn) waarin ik niet alleen nieuwe vrienden heb gemaakt maar ook een nieuwe eetcultuur heb leren kennen.
Echt een aanrader om je voor op te geven, je krijgt gegarandeerd een hele leuke avond met heerlijk (glutenvrij eten).

Toch liever zelf op stap, hier enkele tips voor bars die leuk zijn om te bezoeken en welk gerecht je daar zeker moet proberen:

 Sport (Fermin Calbetón street)

o   Txipirón a la plancha-grilled squid.

o   Pimientos de Gernika- Gernika green peppers and squid (chipirón a la plancha)

o   Drink: White wine, Txakoli from Getaria

  Egosari (Fermín CAlbetón street)

 Urola (Fermín Calbetón street)

o   Vieira- scallop.

o    Ensalada de tomate- tomato salad.

o   Chardonnay white wine, Enate.

Borda Berri (Fermín Calbetón street)

o   Kebap- Pork ribs.

o   Drink – Crianza Wine from Rioja, Red Wine, Telmo Rodríguez.

Gandarias (31 de Agosto street) – hier hebben ze glutenvrij brood!

o   Solomillo – Sirloin steak

o   JamónIbérico de Bellota – Bellota Iberian Ham

o   Hongos a la plancha- Grilled wild mushrooms

o   Foie gras.

o   Drink: Red wine, Trus Roble from Ribera del Duero wine.

La Viña (31 de Agosto street)

 Nestor (Pescadería street)

Bar Zeruko (Pescadería Street, modern cuisine)

Ganbara (San Jerónimo street)

Bar Martinez (31 Agosto Road)

 

En dan om de avond af te sluiten moet je zeker naar  Atari (by Santa María Church). Niet alleen zitten zij op een van de mooiste verstopte plekjes van San Sebastian, hier verkopen zij de beste Gin&Tonics van de stad en moet je zeker proberen!

IMG_1301.large

Verder is een aanrader om ‘s middag je eigen picknick mand te vullen met heerlijk fruit, tomaten, salades etc. en dit op het strand te nuttigen. Of loop ‘s avonds tegen zonsondergang naar de heuvel met het standbeeld. Dompel jezelf onder in een romantische avond met lekker eten, goede wijn en goed gezelschap en dat alles tijdens de prachtige zonsondergang die deze stad te bieden heeft (zie bovenste foto).

Loop een van de lokale groenten/fruit/supermarkten binnen en laat je verleiden door het aanbod van verse producten. Seizoen producten die niet de halve wereld over zijn gereisd maar echt rijp geplukt zijn, geloof mij dat proef je!
Ook glutenvrij voedingsmiddelen kun je gemakkelijk vinden in de supermarkt, als je een appartement hebt met een kleine keuken kun je dus heel goed zelf boodschappen doen en je eigen ontbijt/lunch maken. Maar beloof mij dat je ook ‘s avonds je laat verleiden door de Spaanse keuken, San Sebastian is een culinaire metropool en dat kan je niet zomaar aan je voorbij laten gaan…

When I spend the summer on you And when I look back on those days There’s not a thing that I would change So when the year is through I’ll be right here to spend the summer on you…

 

Print Friendly, PDF & Email

, , , , ,