(H)eerlijke glutenvrije recepten

Glutenvrij op vakantie, hoe doe je dat? Part I

Eigenlijk was deze blogpost bedoeld om op 15 juli te publiceren onder #wijbloggenglutenvrij. Helaas door mijn doorgedraaide werk schema (welkom in de film) lukte het mij niet om dit artikel op tijd klaar te hebben.

goedkopeallinclusivevakantieMaar omdat ik al met het idee voor het artikel rond liep en er over na ben gaan denken wou ik toch graag nog deze zomer dit artikel publiceren.

Want hoe doe je dat eigenlijk je vakantie plannen/boeken als je glutenvrij moet eten? Hou jij rekening met de keuze van je bestemming afhankelijk van hoe goed glutenvrij voedsel verkrijgbaar is? Of misschien neem jij wel een extra koffer mee vol met eten, of kies jij er voor om altijd met de auto op vakantie te gaan zodat je zeker bent dat jij je eigen eten mee kan nemen…

Ik weet natuurlijk niet hoe jij jouw reis plant, maar ik kan je wel vertellen hoe ik normaliter te werk ga.

Terwijl ik aan het nadenken was (ergens in mijn achter hoofd) over de inhoud van dit artikel, besloot ik ook weer sinds jaren alleen op vakantie te gaan. De afgelopen jaren zijn ik en mijn vriend met de tent en auto door europa wezen reizen, en kon ik dus altijd zorgen voor een voorraad glutenvrij eten.
Maar deze keer heb ik een vlucht geboekt, een kamer via airbnb gehuurd en staat mijn reis alles behalve vast. Eigenlijk is dit zoals ik het liefst de wereld rond reis, gewoon maar kijken wat je tegen komt. Maar sinds ik glutenvrij eet is dat toch allemaal iets lastiger gebleken dan ik in eerste instantie dacht. Je moet toch iets meer rekening houden met het feit dat je niet zomaar alles in je mond kunt stoppen zonder mogelijke consequenties.

Maar moet je dan altijd alles helemaal plannen vanwege gluten? Kan je dan nooit alleen maar met een rugzak (handbagage) op pad? Ik heb besloten mijn zomer te wijden aan het glutenvrij op vakantie gaan. Want zeg nu zelf, ik ben nog jong en wil de wereld graag ontdekken maar moet ik dan altijd reizen met mijn eigen broodrooster?

 

Hoe pak je dit aan?

Hierbij mijn stappen plan, ik neem je stap voor stap mee op (mijn eigen) vakantie. Of dit een succes is? Dat weten wij pas aan het eind van de zomer wanneer ik alle stappen heb doorlopen en zeker weet of ik net als ieder ander met een rugzak op de rug en een reisgids in de hand op vakantie kan…

Stap 1:
Boek je reis naar de bestemming van eigen keuze (en niet denken dat het onmogelijk is!)
Ik heb besloten naar mijn favoriete stad in Europa te gaan San Sebastian, ik heb een vliegticket voor een week en heb maar vier overnachtingen geboekt, dit betekend nog ruimte om de plannen te wijzigen. Is dit spannend? Huh ja hoor, vooral omdat ik een kamer via Airbnb.nl heb geboekt en dus geen idee heb waar ik terecht komen, ik weet alleen dat ik geen hotelontbijt hoef te verwachten.

Stap 2:
Lang leven Google!
Je hebt nu als het goed is je bestemming gekozen en je vakantie geboekt naar een plek waar jij graag naar toe zou willen, niet gedaan? Boek dan eerst even snel voor je door leest!
Gelukkig leven wij tegenwoordig in een tijd waarin alles op het internet te vinden is. En waar iedereen alles op het internet zet en wil delen, dus je zal vast niet de eerste zijn die deze vakantie bestemming heeft gekozen en glutenvrij moet eten.
Bij mij rollen de tips voor restaurants over het beeldscherm, misschien niet zo moeilijk in de culinaire hoofdstad van europa en de stad met het hoogste percentage michelin ster restaurants ter wereld. Maar hoe ga ik hier glutenvrij overleven?
– Maak een lijst met de adresjes waar ze glutenvrij kunnen serveren, deel deze op in de optionele categorieën ontbijt, lunch en/of diner. (Als je heel fanatiek bent kun je ook een kaartje maken van de stad/plaats en aangeven waar je wat kunt vinden.)
– Probeer te achter halen waar je normaliter glutenvrij eten kunt kopen, is dat in de supermarkt of misschien bij de drogist (zoals in Italië)
– Celiactravel.com is een geweldige site waar je veel tips kunt vinden over glutenvrij reizen. Ook kun je hier restaurant-cards downloaden in de taal van je bestemming, super handig en een aanrader om bij je te hebben (op je telefoon een back-up).
– Leer in de taal van je bestemming wat glutenvrij is en eventueel de vertaling voor Coeliakie

Zo nu ben je toch een beetje voorbereid op wat je kunt verwachten.

vakantieStap 3:
Haal een noodrantsoen
maak eerst een lijstje met spullen waarvan jij denkt dat het handig is om mee te nemen. Hou in je achter hoofd, HANDBAGAGE!

Benieuwd hoe ik mijn stap 3 heb ingevuld, wat ik allemaal in mij tas heb gestopt? Binnenkort zal ik de inhoud van mijn tas met jullie delen!

Print Friendly, PDF & Email

, , ,