(H)eerlijke glutenvrije recepten

Campagne ‘Heb ik coeliakie’

banner 1-600x315-2Op 16 juni is de campgane ‘ heb ik coeliakie’ van start gegaan. Onder leiding van de Nederlandse Coeliakie vereniging en met boegbeeld Marga van Praag is de website hebikcoeliakie.nl gelanceerd.

Waarom deze campagne nodig is?

In Nederland hebben ongeveer 140.000 mensen coeliakie zonder dat ze het weten. Dat betekent dat zij ziek worden van gluten die in veel voedingsmiddelen zitten zoals brood, pasta, koekjes en sauzen.

Dat slechts 1 op de 6 mensen met glutenintolerantie wordt gediagnosticeerd, moet veranderen. Het is niet de bedoeling iemand een ziekte aan te praten, maar we willen graag die vele mensen bereiken die soms dagelijks (flink) last hebben van allerlei gezondheidsklachten.

De uiteenlopende, en soms vage symptomen, bij deze auto-immuunziekte maken het stellen van een diagnose namelijk vaak lastig. Denk aan (dagelijkse) buikpijn, opgeblazen buik, diarree of juist verstopping, hoofdpijn, chronische vermoeidheid, minder eetlust, ondergewicht of juist overgewicht, bloedarmoede, depressie, botontkalking, gebitsdefecten, groeiachterstand bij kinderen, en soms miskramen.

De campagne is niet alleen bedoeld voor patiënten maar ook voor artsen. Uiteindelijk zijn het de artsen die moeten doorverwijzen voor verder onderzoek.

Op de campagnewebsite kan er een o.a. een zelftest gedaan worden. Er is een e-book over ‘Coeliakie in Nederland’ te downloaden, en er is speciale aandacht voor doelgroepen die een grotere kans op coeliakie hebben zoals mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom en diabetes type 1.

Prikkelbare Darm Syndroom(PDS) en coeliakie

De flinke onderdiagnose van coeliakie – grofweg 1 op de 6 mensen met coeliakie wordt gediagnosticeerd- kent meerdere oorzaken. Een daarvan is dat coleliakie aan iets anders wordt toegeschreven, bijvoorbeeld het Prikkelbare Darm Syndroom(PDS).

De diagnose PDS wordt soms ook wel eens gesteld als artsen geen andere oorzaak kunnen vaststellen. In een aantal gevallen blijkt dat er dan niet actief is onderzocht op coeliakie.

De symptomen die coeliakie en PDS delen, zijn:

  • buikpijn
  • een opgeblazen gevoel,
  • diarree of verstopping,
  • (chronische) vermoeidheid

We zien dat veel mensen met PDS aan een glutenvrij dieet beginnen uit eigen beweging. Of soms op advies van alternatieve genezers of natuurartsen. Ook sommige dieetgoeroe’s bevelen nogal eens een glutenvrij dieet aan.

Maar typische PDS-klachten gaan niet over bij een glutenvrij dieet.

Zonder diagnose glutenvrij eten wordt het stellen van de diagnose juist moeilijker. Het heeft namelijk direct effect op je antistoffen die doorgaans aangeven of je coeliakie hebt.

Medische richtlijnen schrijven voor dat bij de diagnose PDS ook op coeliakie gescreend zou moeten worden. Is dit niet gebeurd, dan zou je er bij een volgend bezoek aan je arts naar kunnen vragen.

Coeliakie komt nogal eens voor in relatie met andere auto-immuunziekten, zoals diabetes type 1. 

Wereldwijd doet de combinatie met coeliakie zich voor bij 1,5 tot 10 procent van de patiënten met diabetes type 1.

In Nederland gaat men ervan uit dat tenminste vijf tot tien procent van de mensen met diabetes type 1, ook coeliakie hebben.

Baanbrekend onderzoek in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) liet in 2014 een verband zien tussen diabetes type 1 en coeliakie.

Het enzym tTG vormt gluten in bijvoorbeeld brood om tot een stof die een afweerreactie oproept bij mensen met coeliakie. Nederlandse wetenschappers toonden aan dat dit enzym ook verantwoordelijk is voor het veranderen van pro-insuline dat in de Eilandjes van Langerhans wordt gemaakt om bloedsuiker te reguleren.

Hierdoor kan een afweerreactie tegen deze eilandjes ontstaan die leidt tot diabetes type 1. Dit gebeurt vooral als er sprake is van teveel vraag naar insuline, een virusinfectie of ontsteking, want dan wordt dit enzym actief.

Coeliakie is geen complicatie van diabetes type 1: deze twee ziektes komen naast elkaar voor. Ook de volgorde waarin ze optreden is niet altijd hetzelfde: vaak is diabetes de eerste ziekte, soms is dat coeliakie.

Ik ben van mening dat het goed is om coeliakie meer onder de aandacht te brengen, niet alleen voor de mensen met een diagnose maar ook voor mensen (zoals ik) die jaren lang rond blijven lopen zonder duidelijke diagnose. Want uit eigen ervaring weet ik hoe het leven verbeterd als je darmen zich gaan herstellen. Niet alleen worden de vage klachten minder maar ook krijg je meer energie, en met dat extra beetje energie kan je heel veel leuke dingen doen.

Dus neem een kijkje op de website Heb ik coeliakie? doe de zelftest en neem eventueel contact op met je huisarts wanneer jij vermoed dat er bij jou ook spraken kan zijn van coeliakie.

banner doe zelftestjpg

Print Friendly, PDF & Email

, , , ,