(H)eerlijke glutenvrije recepten

Koosglutenloos on tour: Glutenvrij in Brugge

Begin Januari ben ik samen met mijn moeder naar Brugge geweest. Met een mand vol met eten waaronder zelf gebakken bananenbrood was ik klaar voor drie dagen door een stad slenteren.
Ik had enig voorwerk gedaan maar kon weinig vinden over plekjes waar je glutenvrij kon eten.

schermafbeelding-2018-02-12-om-11-38-43

 1. NH Hotel Brugge

  Dit was ons Hotel, ik had van te voren al aangeven dat ik glutenvrij wilde ontbijten. Bij aankomst in het hotel werd mij verzekerd van een aparte glutenvrije hoek bij het ontbijtbuffet. Dit klonk in eerste instantie te mooi om waar te zijn. Ik had nooit eerder meegemaakt dat een hotel zo goed was ingespeeld op de glutenvrije medemens.
  Die avond besloten wij in het hotel te eten, konden wij direct uittesten hoe veel kennis van glutenvrij er daadwerkelijk was. Eerlijk is eerlijk ik werd blij verrast. Niet alleen kreeg ik heerlijk glutenvrij brood, apart verpakt, ook was de kennis van de gene in de bediening zeer goed. Hij checkt dubbel met de keuken en was volledig ingesteld op allergenen.
  Met veel vertrouwen voor het ontbijt ging ik naar bed…
  De volgende ochtend bij het ontbijtbuffet bleek dat de receptioniste niets te weinig had gezegd. Er was een aparte hoek in het buffet met glutenvrije producten, müsli, broodjes, crackers, etc.. Met dit als eerste ervaring kon Brugge in mijn ogen niet meer stuk!

  img_2072
  Maar helaas werd ik op de eerste dag ook enorm teleurgesteld. Voor de lunch waren wij een willekeurig restaurant ingelopen, met het idee dat er altijd wel een salade zou zijn.
  Echter na een moeilijk gesprek waar in ik echt duidelijk moest maken dat het écht glutenvrij moest zijn.  Kwam de mededeling dat er niets glutenvrij’s te verkrijgen was, wij rekende €9,- af voor een fles spa rood en vertrokken. Oké, eten op de grote markt was dus niet zo’n goed idee.
  Na een beetje verder te hebben rondgedwaald, ondertussen maar een naked reep gegeten, kwamen wij langs ‘t Brugs pita huis.

  pitahuis

 2. ‘t Brugs pitahuis

  Heerlijk! Dat is een woord dat ik nodig heb, heerlijk. Ik heb echt lopen smullen van de glutenvrije pitta met kip en de verschillende dips, die zij overig zelf maken. De bediening was
  vriendelijk en duidelijk bekend met glutenvrij. Een echte aanrader voor lunch, ook de falafel was glutenvrij, gemaakt van kikkererwten, prima plek om neer te strijken tussen het shoppen door.

 3. Nakkon Thai

  Onderweg lippen wij langs deze thai en zag ik het menu op het raam zitten, nieuwsgierig als ik ben keek ik even. Blij verrast was ik met de aanduiding glutenvrij op het menu. Omdat wij net hadden gegeten bij het pitahuis besloot ik alleen een foto te maken van het menu.Maar toen wij de volgende dag opzoek waren naar een geschikte lunch plek, zijn wij toch even naar binnen gegaan. Eenmaal binnen bleek het lastig te communiceren te zijn met de bediening. Even twijfelde ik of het wel veilig was om hier te eten, niet alleen van wegen het glutenvrije maar ook vanwege mijn ernstige schaal- en schelpdieren allergie. We besloten voor de veilige weg te kiezen, rijst met groente curry. Ik heb bewust van de “glutenvrije” kaart gekozen in de hoop dat de gene die de kaart in elkaar heeft gezet verstand van zaken had.. Nergens last van gehad ook niet achteraf.

 4. La Trattoria

  untitled-designHier heb ik helaas niet gegeten, de laatste dag liepen wij ‘s ochtends langs deze pizzeria waar buiten een groot bord met glutenvrije pizza’s op stond. God wat had ik zin gehad in een goede pizza! Maar voor die avond hadden wij gereserveerd bij Le Mystique, een restaurant van een andere orde.
  Mocht ik ook terug komen in Brugge, dan ga ik zeker even langs deze pizzeria!

 5. Hema glutenvrije ontbijt- of lunchbox

  Heeft de Hema dit ook in Nederland? Ik ben het eerlijk gezegd nog nooit tegen gekomen… Lijkt mij ideaal! Tussendoor even snel een lunchbox halen bij de Hema, hoe makkelijk kan het zijn. Ik heb hem eerlijk gezegd niet uitgeprobeerd, in die paar dagen dat ik in Brugge was bleek er voldoende glutenvrije opties te zijn. Wel wil ik mij graag hard maken om deze glutenvrije box naar Nederland te krijgen! Dus Hema….

 6. Den Gouden Harynck

  Omdat ik nu eenmaal bij een sterren restaurant heb gewerkt, ben ik gek op avondjes luxe (duur) uit eten. Ga ik naar een stad, dan google ik eerst even op sterren restaurants, zo ook voor Brugge. Ik kwam terecht bij Den Gouden Harynck, het zag er gezellig en
  toegankelijk uit. Van te voren aangegeven wat ik niet mag eten, de lactose laat ik dan achterwege. Vooraf kreeg ik heerlijk glutenvrij brood, ook het aanpassen van de gerechten Leging zonder problemen. Ik heb heerlijk gegeten en een hele fijne avond gehad!img_2095

 7.  Mystique

  Als afsluiter van de trip zijn wij gaan eten bij Le Mystique. Een aanrader voor als je echt iets te vieren hebt, speciaal uit eten wil of misschien je partner wil verrassen. In eerste instantie werd de Chef kok nogal nerveus van onze reservering (een maand voorafgaande). Maar uiteindelijk bleek het om een misverstand te gaan, hij dacht dat wij de volgende dag wilde komen en kon dan geen glutenvrije maaltijden garanderen. Toen het bleek dat het om een maand later ging werden wij met open armen ontvangen. Het menu was volledig aangepast en er was zelfs een glutenvrije brownie gebakken. Het was een hele speciale avond, de bediening was zeer vriendelijk en kundig. De chef kwam persoonlijk nog vragen of alles naar wens was. Wij konden niet anders dan volmondig met JA antwoorden. Een avond volledig in de witte gelegd, kunstwerkjes op je bord en heerlijke wijnen… Ik zou zeker nog een keer terug gaan!

Brugge was een leuke verrassing, een leuke en mooie stad waarin je heerlijk kan rond slenteren. Leuk kan shoppen en als je de juiste plekjes hebt gevonden ook heerlijk kunt eten. Door de keuze van het restaurant was ontbijtstress niet aan de orde. Van te voren kon ik zeer weinig vinden over glutenvrije spot in Brugge. En heel even dacht ik ook dat het een hele opgave zou worden om iets geschikts te vinden. Maar door van te voren al restaurants uit te kiezen en te benaderen was ik er zeker van dat ik lekker zou kunnen eten.
Het bananenbrood was volledig overbodig en ging dan ook weer zo goed als onaangebroken mee terug naar huis.

 

Print Friendly, PDF & Email

, , , , , , ,