(H)eerlijke glutenvrije recepten

Brood: bakken of kopen?

brood-bakken-t

Vandaag alweer 15 januari, dit betekende tijd voor #wijbloggenglutenvrij. Een nieuw jaar met nieuwe onderwerpen.
Wij trappen dit nieuw jaar af met een onderwerp waar, naar mijn mening, veel mensen tegen aan lopen wanneer zij beginnen (of al lang bezig zijn) met glutenvrij te eten, BROOD.

De meeste klachten/opmerking hoor ik toch gaan over brood, glutenvrij brood. Het is smakeloos, valt uit elkaar, geen structuur, nooit meer kunnen genieten van een broodje… En vaak kan ik deze opmerkingen ook niet ontkrachten, ik ben het er namelijk grotendeels mee eens.

Kant-en-klaar

Over het algemeen genomen is het brood wat kant-en-klaar te koop is in de winkel smakeloos, valt uit een, geen structuur, niet om van te genieten etc. Nu moet ik er wel bij vermelden dat de laatste tijd steeds beter brood op de markt verschijnt, zo heb je nu het brood van Happy Bakers (zie mijn eerdere review), I am glutenfree heeft een nieuw brood op de markt gezet, daarnaast heb je natuurlijk de broden van Yam met dit jaar een toevoeging van zuurdesem. Als je goed zoekt, veel uitprobeert en de vergelijking met glutenvol brood overboord gooit kun je uiteindelijk wel een brood vinden dat naar je eigen smaak is…

Zelf bakken

Echter veel leuker, lekkerder en goedkoper (ook niet onbelangrijk) is het zelf bakken van brood!
Nu hoor ik je zuchten en denken ‘ daar heb ik toch helemaal geen tijd voor’. Dan maak je maar tijd! 🙂 Op zondag (of een andere dag) bak je voor jezelf een brood, of twee, snij je in plakjes en in de vriezer. Zo kun je de hele week genieten van vers gebakken brood.
Wat is dan het beste recept om zelf brood te bakken? tja, weer een lastige vraag. Ik heb geleerd, voornamelijk door mijn uren in de Glutenvrije winkel Amsterdam, dat wat lekker glutenvrij brood is nogal verschillend is per persoon. Dus ook dit zal je moeten gaan ontdekken door veel te experimenteren. Er zijn vele broodbakmixen op de markt, die het bakken van brood enorm vergemakkelijken. Ook de aanschaf van een broodbakmachine kan een uitkomst zijn, maar is niet noodzakelijk.

Om te laten zien dat zelf brood bakken helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn en/of veel tijd kost. Ben ik opzoek gegaan naar een makkelijk en snel brood recept.

Wist je trouwens dat ik ook een pinterest account heb waar ik heel veel leuke en lekkere recepten verzamel?

brood-top

Quinoa Brood

1 1/2 cup quinoa (volkoren)

1/2 cup chia zaad

1/2 cup hennepzaad

1/4 cup lijnzaadolie

1 tl baking soda

1 tl (brood) zout

1 el citroensap

1/2 cup water

Verwarm de oven voor op 160C.

Kook de quinoa ongeveer 5 min

Wel het chia zaad in water voor +/- 15 min, zodat er een pudding ontstaat

Doe vervolgens alle ingrediënten in een keukenmachine, mis tot een egale massa

Stort het mengsel in een met bakpapier bekleden bakvorm (cake/brood)

Zet het brood voor 1u 20min in de oven

Laat het brood ongeveer 30min in de vorm afkoelen

Haal het brood uit de vorm en laat verder afkoelen op een rooster

Heerlijk met een beetje amandelboter of oude kaas 🙂

Kopen of bakken?

Mijn voorkeur gaat zeker uit naar zelf mijn eigen brood bakken. Niet alleen is dit veel smaakvoller maar ook weet ik dan precies welke toevoegingen er in het brood zitten. Alle E-nummers, suikers, zout, geur- en smaakstoffen etc. hoeven voor mij niet.

MAAR ik heb altijd een pak kant-en-klaar brood in huis liggen. Nog even afbakken en je hebt brood. Wel zo handig op van die momenten dat je even vergeten was brood te bakken.

Ik ben niet de enige die vandaag een blog post met dit onderwerp. Benieuwd welke bloggers en mee doen en wat hun mening is over Brood?
Bekijk dan ook hun blogs:

hetmeisjemetdevoedselallergie.nl
glutenvrijemama.nl
storiesofacoeliac.nl
ikbenglutenvrij.nl
boeddhamumglutenfree.blogspot.nl
deglutenvrijeman.nl
doemijglutenvrij.nl

Print Friendly, PDF & Email

, , , , , , ,