(H)eerlijke glutenvrije recepten

16 mei: Internationale Coeliakiedag

Vandaag is het internationale Coeliakiedag, een dag om extra stil te staan bij de gevolgen van coeliakie.

Maar wat is Coeliakie nou precies?

In Nederland zijn er waarschijnlijk 160.000 mensen die coeliakie hebben. Tot nog toe zijn er echter maar 25.000 gediagnosticeerd. Dat betekent dat er nog heel veel Nederlanders de ziekte wel hebben maar dit zelf nog niet weten. Ongeveer 135.000 mensen lopen daardoor rond met klachten welke kunnen worden opgelost als ze zouden weten dat ze coeliakie hebben. Coeliakie wordt daarom ook wel de meest onbekende volksziekte van Nederland genoemd. Bij mensen die coeliakie hebben raakt het slijmvlies van de dunne darm beschadigd telkens wanneer men gluten eet. Dat leidt uiteindelijk tot heftige klachten als buikpijn, diarree, obstipatie, vermoeidheid, depressiviteit en vele andere klachten. Coeliakie is een auto-immuunziekte, dus er bestaat helaas geen medicijn tegen. Het enige wat iemand met coeliakie kan doen om van de klachten af te komen is levenslang een glutenvrij dieet volgen. Dat is lastig, maar het beschadigde darmslijmvlies herstelt zich dan weer waardoor klachten vrijwel altijd volledig verdwijnen
bron: www.coeliakiemaand.nl

poster-1200x800

Persoonlijk heb ik nooit de diagnose coeliakie gekregen, aangezien mijn bloedwaardes niet dusdanig waren dat er spraken kon zijn van een glutenallergie.
Waarom ik het dan toch belangrijk vind dat er meer aandacht komt voor coeliakie? Omdat ik al mijn gehele leven ‘vecht’ voor medische verklaringen voor mijn darmproblemen.

Deze week (13 – 19 mei) is er een interview met mij gepubliceerd in de viva waar ik mijn verhaal vertel.

interview viva

 

Het begon bij mij al op zeer vroege leeftijd, ik zat toen meer in het ziekenhuis dan dat ik buiten kon spelen. Met dikke bulten, rode uitslag noem het maar op, bracht mijn moeder mij geregeld naar de internist van het ziekenhuis. Ik had zelfs al een voorrang regeling, dat alles in de hoop dat er eindelijk eens de voedselallergie geconstateerd kon worden… Maar helaas de verlossende bloedwaardes bleven uit. Astronauten voeding was het gevolg, als 3 jarige moest ik aan de astronauten voeding omdat al het andere voedsel aanleiding was tot een allergische reactie.

Tot op heden kamp ik nog met ‘vage’ klachten, elke dag/week/maand kan er zo maar weer een andere intolerantie de kop op steken. Ja een prikkelbare darm is de diagnose.
Toen ik ruim 3,5 jaar stopte met het eten van gluten klaarden ik op, mijn darmen werden rustig, ik kreeg weer energie, de slapeloosheid verdween en ga zo maar door.. Klachten waar ik mij eigenlijk nooit zo bewust van was, voor mij was de pijn in mijn darmen die verdween de grootste winst, voor mij nooit meer gluten!

Als van de vermoedelijke 160.000 mensen er maar 25.000 de diagnose Coeliakie krijgen is er naar mijn mening nog veel werk aan de winkel. Niemand zou continu last moeten hebben van hevige buikpijn, opgezwollen buiken, weinig eetlust, obstipatie etc.!

poster

Dus ik zeg steun niet alleen vandaag, steun ook de coeliakiemaand via www.coeliakiemaand.nl !

Print Friendly, PDF & Email