(H)eerlijke glutenvrije recepten

Winterse drankjes #Decemberglutenvrij

#decemberglutenvrij

 

Ken je die adventkalenders waar je vanaf 1 december tot en met kerstavond elke dag een luikje openmaakt met een plaatje of chocolaatje erachter? Het is een  aftelkalender tot de kerst. Voor het vijfde jaar op een rij hebben wij een digitale, glutenvrije aftelkalender voor jullie in petto!

Vandaag is het derde luikje opengegaan, en is het mijn beurt. Ik heb het stokje door gegeven gekregen van Gluten vrij kind, bedankt daarvoor!

Het leuke van een aftelkalender is dat het je helpt door de dagen voor… in dit geval voor de kerst. Hoe ga je om met een glutenvrije lifestyle in een periode die in het teken staat van eten.

Hier willen wij (de bloggers) je graag bij helpen, een duwtje in de rug geven zodat jij zonder kleerscheuren de feestdagen door komt.

Behoefte aan warmte

Ik heb een lange tijd moeten nadenken over het onderwerp van mijn blog. Een leuk recept voor sinterklaas of misschien voor kerst? Tips hoe je om gaat met je sociale omgeving? Een lijstje met de leukste sinterklaasrecepten? of misschien juist weer iets anders…?

Uiteindelijk heb ik gekozen voor een verwen momentje voor jezelf, tenminste zo ervaar ik dit meestal.

Heerlijke warme dranken om je bij op te warmen. Daar waar je van binnen helemaal warm van wordt, na een lange dag in de kou, een mooie wandeling (door de sneeuw) of juist om je door de korte donkere dagen voor kerst heen te slepen…

Van klassieker tot culinaire verrassing

Hier mijn vijf favoriete winter drankjes op een rij:

  1. warme chocolade melk met whiskey (en slagroom)

28c5914f-3530-486f-b392-82290d836a6d


Ingrediënten voor 2 personen

  • 300 ml melk
  • 1 el poedersuiker
  • 1 el cacao
  • 25 gr pure chocolade (70%), fijn geraspt
  • snufje kaneel
  • snufje zeezout
  • 2 borrel glaasjes whistte
  • 15 ml slagroom (optioneel)

Bereiding

  • Breng de melk in een steelpannetje tegen de kook aan
  • Doe de overige ingrediënten, behalve de whiskey en slagroom in een kom en roer goed
  • Klop het mengsel door de warme melk en laat een paar minuten zachtjes koken. Voeg de whiskey toe en verhit nog even (niet laten koken).
  • Schenk de chocolademelk in beker en roer een lepel slagroom er door heen
  1. Pompoen Spice Latte

kurkuma_Latte

Ingrediënten voor 2 personen

  • 300 ml melk
  • 1-2 kopjes hete espresso
  • 2-3 el slice pompoen (recept zie hieronder)

Bereiding

  • Warm en melk op in een steelpan en schuim deze een beetje op
  • Doe de espresso in een glas of beker
  • Verdeel de warme opgeschuimde melk over de bekers
  • Voeg als laatste de pompoen spicee toe
Recept spice pompoen
  • 750 gr pompoen in blokjes van 2,5 cm zonder schil
  • 1/2 tl piment, gemalen
  • 1 tl kaneel
  • 1/2 tl gemberpoeder
  • 1/2 tl zwarte peper
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1 el vanille extract
  • 75 gr kokosbloesemsuiker
  • 4 el maple syrup
  • 85 ml water

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 C
  • Mix alle ingrediënten door elkaar in een ovenschaal
  • Bedek de ovenschaal met aluminiumfolie
  • Zet de schaal met pompoen voor 50 min in een voorverwarmde oven
  • Doe het pompoen megsel in een pan, voeg 100 ml water toe en breng aan de kook. Kook voor ca. 5 min
  • Doe het mengsel vervolgens in een blender, voeg eventueel water toe als het te dik blijft, en mix tot een vloeibaar geheel. Het mag niet te dun zijn maar moet wel vloeibaar zijn
  1. Spicy cocktail

316d0918-1677-419c-a108-99be51b4a97b

Ingrediënten 1 cocktail

  • 50 ml Licor 43
  • 150 ml ginger ale
  • 1/4 sinaasappel
  • 1 kaneelstokje
  • 1 steranijs
  • 2 dunne plakjes verse gember
  • 1/2 limoen

Bereiding

  • Snijd van de sinaasappel 4 stukken van de schil af en houd deze apart
  • Schenk de Licor 43 in een glas en voeg ijsblokjes toe
  • Schenk de ginger ale over de drank en pers de limoen uit. Leg de limoen boven op het drankje, leg de steranijs, het kaneelstokje en plakjes gember er op
  • Door de schil van de sinaasappel te verwarmen en dan boven het drankje uit te knijpen krijg je een lekkere twist van sinaasappel aroma
  1. Warme apple cider

Ingrediënten 4 glazen

  • 4 cups appel cider
  • 1 appel, in schijfjes
  • 1 sinaasappel, in schijfjes
  • 3 kaneel stokjes
  • 2 plakjes verse gember
  • 1 tl piment

Bereiding

  • Doe alle ingrediënten in een pan en breng aan de kook. Doe een deksel op de pan en kook voor 10-15 minuten
  • Verdeel de cider over 4 bekers en serveer direct
  1. Champagne

Omdat je in deze tijd van het jaar het leven moet vieren!
Wil je hem extra speciaal maken? Voeg dan wat kir toe voor een heerlijke zoete smaak.

14568b60-b381-4965-89ff-fbc9b056e1a3

 

Morgen is het de beurt aan glutenvrij reizen, ben jij ook benieuwd naar haar blog? Kijk dan op www.glutenvrijreizen.blogspot.nl

 

Alvast fijne feestdagen!

 

, , , , ,